Praktická výuka – ošetřovatelská praxe

Praktická výuka probíhá v rámci povinných předmětů odborná ošetřovatelská praxe I–VI a prázdninová odborná ošetřovatelská praxe I a II. Garantem praxe je PhDr. Hana Nikodemová.

Délka jedné hodiny praxe je 60 minut. Podmínkou realizace praxe je platné očkování studenta/ky proti přenosným onemocněním v rozsahu, který stanoví zvláštní právní předpis.

Studentům kombinované formy studia lze ze souběžného výkonu zdravotnického povolání Všeobecné sestry, Dětské sestry, Porodní asistentky, Zdravotnického záchranáře a Praktické sestry započítat výkon zdravotnického povolání do předmětů odborná ošetřovatelská praxe I–VI a prázdninová odborná ošetřovatelská praxe I a II. Podmínky zápočtu a související příklady jsou uvedeny zde.

Studenti, kteří nesplní podmínky pro započítání části praxe z výkonu zdravotnického povolání, musí praxi absolvovat ve stejném rozsahu jako v prezenční formě studia. Podrobný výčet jednotlivých pracovišť pro odbornou praxi, včetně hodinových dotací, je uveden zde.   

Charakteristika praxe v 1. ročníku studia:
Praxe v zimním semestru vychází z koncepčního modelu hlavních determinant zdraví SZO, je orientována jednak na oblast podpory zdraví a prevence vzniku onemocnění a jednak na nácvik a osvojení ošetřovatelských, diagnostických a terapeutických činností v ambulantních zdravotních službách. Studenti se seznámí se strukturou služeb v rámci ambulantní péče, s jednotlivými formami ošetřovatelské péče a pomoci, včetně druhů zařízení v rámci tohoto typu péče. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a společenské), ve kterém lidé žijí, rizika pro jejich zdraví, seznámí se s druhy onemocnění, která se v daném prostředí vyskytují, s potřebou preventivních opatření a naučí se využívat metody zdravotní výchovy individuální i skupinové. Naučí se základním ošetřovatelským dovednostem. V letním semestru je praxe orientována na oblast ambulantní a lůžkové péče. Studenti se seznámí se strukturou nemocničních služeb a jejich odbornými odděleními. Naučí se zhodnotit prostředí (materiální a personální), které odpovídá potřebám jedince, zdokonalí se v hodnocení individuálního zdravotního stavu a potřeb klientů z hlediska ošetřovatelské péče.

Charakteristika praxe ve 2. ročníku studia:
Praxe je orientována na oblast lůžkových služeb. Studenti se seznámí se strukturou nemocničních služeb a jejich odbornými odděleními. Prohlubují schopnost zhodnotit prostředí (materiální a personální), které odpovídá potřebám jedince, zdokonalí se v hodnocení individuálního zdravotního stavu a potřeb klientů/pacientů z hlediska ošetřovatelské péče.

Charakteristika praxe v 3. ročníku studia:
Praxe je orientována na oblast lůžkové péče. Studenti se naučí poskytovat péči na základních i speciálních ošetřovacích jednotkách s metodou ošetřovatelského procesu. Prohloubí si znalosti a praktické dovednosti při poskytování individuální ošetřovatelské péče pacientům/klientům.

Poslední aktualizace: 1. 2. 2019 / PhDr. RNDr. Daniel Jirkovský, Ph.D., MBA