Kdo je profesor Vladimír Komárek

 
prof. Vladimír Komárek.
Foto: Vlastimil Stárek, archiv 2. LF.

Prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., se narodil v Praze; vystudoval Akademické gymnázium ve Štěpánské ulici a Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy. Po promoci nastoupil jako dětský lékař do Teplic a později do Prahy na místo dětského neurologa v Praze 4. Dvacet pět let (od roku 1984) pracuje na Klinice dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol a od roku 1991 je jejím přednostou. Atestoval v oboru pediatrie a v nadstavbovém oboru dětská neurologie. V roce 1993 byl jmenován docentem v oboru neurologie, v roce 2009 profesorem.
 
Podílel se mimo jiné na vytvoření Vládního programu péče o občany se zdravotním postižením a na vzniku Nadace Dětský mozek, poskytující tzv. respitní péči nejen dětem, ale i dospělým a seniorům s neurologickým postižením. Díky profesoru Komárkovi dnes funguje v motolské nemocnici Centrum pro epilepsie, vytvořené podle holandského vzoru a poskytující komplexní péči o dětské i dospělé pacienty s epilepsií.
 
V rámci pedagogické činnosti přednáší nejen studentům 2. LF, ale i studentům na katedře dramatické výchovy DAMU a na FHS, jíž je spoluzakladatelem.
 
Je ženatý (manželka pracuje v motolském dětském kardiocentru), má dceru, která pracuje v oblasti rehabilitace, syna, jenž se věnuje sociální problematice, a čtyři vnoučata, na což je patřičně hrdý. Velmi rád hraje sportovně šachy a rekreačně basketbal. Účastní se vodáckého triatlonu a příležitostně píše texty pro hudební skupinu svého zetě.
 
Přečtěte si:
Rozhovor Jany Djakow s Vladimírem Komárkem (2009)

Vytvořeno: 27. 11. 2013 / Upraveno: 21. 3. 2024 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.