Pietní místo 2. lékařské fakulty UK

Dárcovský program Ústavu anatomie se líbí. Dokazuje to nárůst počtu smluv v registru dárců. Za čtyři roky existence programu máme již přes 900 dárců. V loni se přihlásilo 288 nových dárců a jsme přesvědčeni, že letos pokoříme i hranici 300 smluv. Je za tím obrovský kus poctivé práce celého ústavu, ale také náš osobní kreativní přístup s nejrůznějšími nápady ve škále:

Tak to nám asi neprojde… až po – tak to uděláme jinak

Na počátku všeho byla myšlenka, jak poděkovat dárcům, bez jejichž těl bychom se neobešli. Nejlepším nápadem bylo zasadit strom, který by nesl dřevěné lístky s křestními jmény dárců. Se stromem nám pomohli kolegové z Vysoké školy dřevařské a lesní v Praze 6. Nejen že nám darovali a zasadili vznešenou mladou lípu, ale vyrobili pro nás krásné dřevěné lístky. Když už jsme měli strom, padla volba na prostornou a pohodlnou lavičku. Zde je na místě poděkovat panu Duškovi, který – když si vyslechl, k čemu bude lavička sloužit – nám ji věnoval a osobně ji přivezl až z Jablonného nad Orlicí.

A to byl další krok k vybudování pietního místa, na němž by mohli příbuzní a známí našich dárců posedět a zavzpomínat. Těší nás také, že lavička se stala místem odpočinku pro zaměstnance a studenty. Tak jen doufáme, že nikdo nebude mít nějaký

grafický den

a nepojme toto místo pro svoji soukromou výzdobu v podobě srdíček a letopočtů. Také prosíme všechny, kteří si zde užívají své cigaretové přestávky, aby nenechávali cigaretové nedopalky na záhonu nebo v okolí lavičky.

Se zahradnickými pracemi jsme čekali na lepší počasí, protože letošní jaro si dávalo velmi dlouho načas. V dubnu jsme zasadili třináct metrových zeravů (čili tújí), které toto místo oddělí od vedle stojícího záložního zdroje energie. Do zahrádky jsme také zasadili další nové květiny, aby zde v každém období něco kvetlo. Pokud máte nějaké volné cibulky, například tulipány, narcisky, hyacinty… a nevíte, kam je doma dát, rádi se o ně postaráme, aby v dalším roce udělali radost nejen včelám, ale i nám. A pokud vás práce na zahradě baví a rádi u ní čistíte hlavu a chcete-li si zasadit nějakou květinu, ani to není problém. Rukavice, lopatku a konev vám rádi zapůjčíme. Přijďte mezi nás.

 

Vytvořeno: 7. 6. 2023 / Upraveno: 28. 7. 2023 / Odpovědná osoba: MgA. Bc. Kristýna Kolovratová