Další vědecké úspěchy studentů 2. lékařské fakulty – Michaela Reiterová

Letošní předávání cen na Celostátní vědecké studentské konferenci studentů bakalářských a magisterských studijních programů na lékařských a zdravotnických fakultách v ČR a SR bylo pro 2. lékařskou fakultu dalším velkým úspěchem a opět potvrdilo fakt, že studenti 2. LF patří mezi nejlepší. Ze tří sekcí na konferenci získali studenti 2. LF ve dvou sekcích cenu za nejlepší práci a jednu cenu mimořádnou.
 
Náš dík za skvělou reprezentaci patří slečnám Michaele Reiterové, Kristýně Johnové, Anetě Kozákové a Evě Provazníkové. K úspěchu velmi gratulujeme a postupně se pokusíme se jmenovanými kontaktovat a přinést vám s nimi krátké rozhovory – dnes tedy s Michaelou Reiterovou ze 6. ročníku.


Míšo, co jsi získala za cenu a jak se jmenovala tvá oceněná práce?
Získala jsem jednu ze dvou cen udělených za nejlepší práci v kategorii Klinických oborů a zubního lékařství. Práce se nazývala „Složení subpopulací v kostní dřeni identifikuje rozdíly mezi selháním kostní dřeně na podkladě aplastické anémie a subtypu myelodysplastického refrakterní cytopenie u dětí“.
 
Můžeš stručně charakterizovat, čím jste se v práci zabývali?
Aplastická anémie i myelodysplastický syndrom jsou onemocnění v dětském věku poměrně vzácná a mohou mít – zvláště v dětském věku – podobný laboratorní i klinický obraz.
My jsme vyšetřovali kostní dřeň těchto pacientů metodou průtokové cytometrie a hodnotili, zda se v určitých parametrech odlišují. Měli jsme rovněž k dispozici kostní dřeň pacientů, kteří byli vyšetřováni například v rámci stagingu nehematopoetických nádorů – ti představovali kontrolní skupinu. Ráda bych na tomto místě poděkovala všem, kteří se na práci podíleli, a především pak své školitelce Ester Mejstříkové, která se mnou měla tu trpělivost, věnovala se mi a mnoho věcí mě naučila.
 
Jak dlouho se o tuto problematiku zajímáš?
Této problematice i průtokové cytometrii se věnuji necelé dva roky, věda mě zajímala a po absolvování kroužku zaměřeného na molekulární biologii jsem měla to štěstí a dostala možnost pokračovat tímto směrem, za což jsem velice ráda.

 
Plánuješ v práci nějak pokračovat?
Určitě. Dále analyzujeme pacienty nové i kontrolní, v budoucnu bychom se chtěli zaměřit např. i na mikroprostředí kostní dřeně pomocí detekce solubilních faktorů.
 
Můžeš prozradit, co tě baví ve volném čase?
Když je čas, ráda vařím, chodím do divadla, hraji deskové hry a vždycky jsem ráda četla, ale je pravda, že poslední dobou ráda i chvilku něco nečtu .
 
Jistě úspěšné ukončení studií se kvapem blíží. Co plánuješ po škole?
Pokud by se vše povedlo dle představ a bude ta možnost, ráda bych nastoupila na doktorské studium.
 
Díky za rozhovor a přeji hodně štěstí!
 
-md-

Vytvořeno: 7. 2. 2011 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow