Na stáži v neurologické laboratoři prof. Moffata

Studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství Martina Pařízková absolvovala v létě spolu se svým školitelem doc. MUDr. Janem Laczó, Ph.D., stáž na School of Psychology a Centre of Advanced Brain Imaging na Georgia Institute of Technology v Atlantě. Poslala nám reportážní esej a fotografie.


V rámci studentské vědecké činnosti na Neurologické klinice se věnuji vyšetřování prostorové orientace u pacientů s demencí a pacientů s mírnou kognitivní poruchou, což je přechodný stav mezi normálním stárnutím a demencí. Jedním z testů prostorové orientace, které používáme v naší laboratoři, je i úloha ve virtuální realitě (počítačová úloha, kde se pacient pohybuje pomocí joysticku v 3D prostoru). Právě tato úloha byla navržena prof. Moffatem, který vede laboratoř, kde jsme byli na stáži.

Na stáži jsme se seznámili s dalšími experimentálními testy prostorové orientace v prostředí virtuální reality a zdejším postupem neuropsychologického testování. Nejvíce mě zaujalo testování prostorové orientace při současném zobrazování funkční magnetickou rezonancí. Hlavním výstupem této stáže bylo prohloubení další spolupráce. Prof. Moffat naší laboratoři nabídl možnost využít další z experimentálních testů. Konkrétně se jedná o navigační test ve virtuální realitě testující integraci dráhy (ve které pacient vyrazí z jednoho místa a urazí určitou vzdálenost různými směry a má za úkol co nejpřesněji dorazit zpět do výchozí pozice). Také jsme se domlouvali, že laboratoř prof. Moffata bude vyvíjet další navigační testy, které bychom mohli využít při vyšetřování pacientů s kognitivním deficitem.

Atlanta mě zaujala především množstvím zeleně a parků, kam se dá vyrazit na procházku. Šli jsme například na hezkou procházku po stezce vedoucí přes celé město a po cestě jsme viděli memoriál Martina Luthera Kinga, který se v Atlantě narodil. Součástí memoriálu je reflecting pool s krásně čistou vodou, který lákal kolemjdoucí k osvěžení v horkém slunném počasí, ale bohužel byl pod dohledem hlídačů, kteří nám nedovolili ani sednout si na jeho okraj. Další historickou zajímavostí Atlanty je, že první továrna na Coca Colu vznikla právě zde. Kousek za městem jsme se byli podívat na přírodní zajímavosti. Jednou z nich byla Stone Mountain, což je skála s vytesanými vojevůdci války Severu proti Jihu, kam jsme nahoru vyjeli lanovkou, a potom jsme měli výhled zdálky na Atlantu.

Byla jsem hrozně zvědavá na atmosféru zápasu velmi populárního amerického sportu, baseballu, kterou jsem doposud viděla jenom v různých filmech. Šli jsem se podívat na zápas, když hrál tým Atlanty proti New York Yankees, s tím, že to byla jedna z posledních her letošní sezóny, ve které Atlanta nic nevyhrála, a tato hra nebyla výjimkou. Každopádně to byl zajímavý zážitek, seděli jsem snad na nejlepších místech jen pár metrů do hráčů na odpališti a můj dojem ze hry byl, že se jedná snad o nejnudnější sport, kde se málokdo trefí do míčku.


Další eseje se zahraničními zážitky a zkušenostmi studentů naleznete zde.

Vytvořeno: 16. 11. 2015 / Upraveno: 2. 2. 2017 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková