Pelikánoviny 12/2023

Logo

pelikánoviny

prosinec 2023

Vážené zaměstnankyně a zaměstnanci, vážené studentky a studenti, milí přátelé,

původně jsem chtěl psát o dohodě mezi protestujícími lékaři a ministerstvem zdravotnictví, respektive o neschopnosti vyřešit klíčové problémy, které protest iniciovaly. Nebo také o financování vysokého školství, respektive o účinné taktice ministerstva směřující k rozeštvávání jednotlivých typů škol a dokonce i akademiků navzájem.

Když už jsem měl text skoro hotov, přišla mi SMS o aktivaci „traumaplánu“ ve FN Motol a o chvíli později jsem se dozvěděl o tragickém útoku na Filozofickou fakultu UK. Ta událost tak dramaticky koliduje s běžným děním v naší vlasti, s atmosférou Vánoc a Nového roku i s obvyklým vnímáním principů lidskosti, že bude jistě chvíli trvat, než se s tím každý z nás vyrovná. V našich myšlenkách se k té hrůze, k obětem útoku i pozůstalým budeme ještě dlouho vracet. Jsem si sice jist, že naše univerzita i veřejnost najdou cestu, jak poskytnout postiženým maximální psychologickou, lidskou i ekonomickou pomoc, i potom zde však zůstane mnoho otázek. Jak je možné, že vzdělaný a inteligentní jedinec úplně ztratí jakékoliv zábrany? Jak je možné, že to naše humanisticky laděná společnost nezaregistruje? Jak je možné, že tak fatálně selže rodina? A vede vlastně tak oslavovaná změna společenských norem k reálnému zlepšení stavu společnosti? Jistě budeme v nejbližších týdnech zavádět technická opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti našich kampusů nebo k lepšímu zabezpečení vlastnictví i používání zbraní. Ale klíč dle mého soudu leží jinde – důležité jsou fungující mezilidské vazby, způsob vzájemné komunikace a nastavení priorit v rámci společnosti.

Před chvílí jsem hovořil přes Viber se svou sestřenicí ze Lvova. Vyprávěla mi o zádušních mších za padlé při ruské agresi, které se konají každý den v katedrále svatého Petra a Pavla v centru města. Hrůzu nesmyslného útoku s fatálními následky vlastně zažívají denně již téměř dva roky. Lvov není příliš daleko od nás a zlo má více podob, neměli bychom na to zapomínat.

Věřím, že nás tyto zneklidňující skutečnosti nakonec spojí, že na fakultě dokážeme vytvořit pozitivní a vlídné prostředí s pevnými vazbami v rámci jednotlivých kolektivů, že dokážeme efektivně podpořit oběti násilí a že se dokážeme soustředit na efektivní práci vedoucí k naplňování našich cílů. Úspěch naší fakulty a celé univerzity bude nejlepší odpovědí bláznivým psychopatům.

Přeji vám všem vše dobré v roce 2024 a těším se na další setkávání i spolupráci.

Váš
Marek Babjuk, děkan 

Podpis děkana 2. lékařské

děkan 2. lékařské

Děkana a pelikán

Co se stalo
nejvýznamnějšího

 

Ceny České imunologické společnosti sklízely vědkyně z motolské imunologie

Ceny České imunologické společnosti sklízely vědkyně z motolské imunologie

Na svém prosincovém zasedání udílela Česká imunologická společnost své ceny. Úspěšné byly hned čtyři vědkyně z 2. lékařské fakulty se svými týmy. Gratulujeme prof. Jitce Palich Fučíkové, dr. Zuzaně Paračkové, dr. Veronice Kanderové a Mgr. Jitce Smetanové.

 

 Cenu doktora Lišky České společnosti alergologie a klinické imunologie získal dr. Tomáš Milota

Cenu doktora Lišky České společnosti alergologie a klinické imunologie získal dr. Tomáš Milota

Na prosincovém slavnostním zasedání České společnosti alergologie a klinické imunologie obdržel MUDr. Tomáš Milota, Ph.D. za autorský kolektiv z Ústavu imunologie a CLIP 2. LF UK Cenu doktora Lišky za nejlepší publikaci v roce 2022.

 

Nenechte si ujít

Chystané akce

Den otevřených dveří 2. lékařské 2024

Den otevřených dveří 2. lékařské 2024

13. leden 2024

9.30—13.30

Posluchárny FN Motol

Těšíme se na vás!

 

Nominace na Cenu profesora Kouteckého otevřeny

Nominace na Cenu profesora Kouteckého otevřeny

uzávěrka přihlášek 31. ledna 2024

asistetnce děkana

 

 

 

6 let
Všeobecné lékařství

3 roky
Fyzioterapie

3 roky
ošetřovatelství

3 roky
Radiologická asistence

 

Studenti a pracoviště

 

Co jsme zažili v prosinci

Co jsme zažili v prosinci

Za Motolák píše Matěj Balík.

 

O nadcházející konferenci Výuka jazyků na lékařských fakultách i novém působišti Ústavu jazyků

O nadcházející konferenci Výuka jazyků na lékařských fakultách i novém působišti Ústavu jazyků

Píše Mgr. Eliška Králová, přednostka Ústavu jazyků.