Na stáži ve slunném Madridu

Štítky

Studentka 5. ročníku všeobecného lékařství Nikola Brzybohatá píše o stáži na Universidad Europea de Madrid. Strávila zde zimní semestr v rámci programu Erasmus.


Nikola Brzybohatá

Nápad vyjet na studijní stáž v mém případě vznikl víceméně náhodou, a jak už to tak bývá, neplánované akce bývají ve výsledku jedny z nejlepších. Jednoznačnou volbou pro mě bylo Španělsko, ačkoliv při výběru univerzity jsem zprvu trochu váhala. Nakonec jsem se rozhodla strávit zimní semestr na soukromé Universidad Europea de Madrid, abych v závěru mohla porovnat fungovaní výuky na veřejné a soukromé univerzitě.

Po příjezdu jsem zanedlouho narazila na první zádrhel, kterým byly za evropským standardem mírně zaostávající organizační schopnosti španělské strany. Úvodní vyřizování tedy nebylo jedno z nejpříjemnějších období, ale jakmile jsem měla vyřešený rozvrh, vše mi bylo mnohonásobně vynahrazeno kvalitou výuky. Za hlavní výhodu tamějšího studia bych označila především 50% podíl praxe ve výuce a nízký počet studentů účastnících se stáží na oddělení.

Za neméně významnou zkušenost považuji seznámení se s mnoha ostatními Erasmus studenty z nejrůznějších zemí, kteří mi dočasně nahradili rodinu i nejbližší přátele. Madrid jako hlavní město je na rozdíl od Prahy spíše modernější evropskou metropolí, velké historické památky tam lze hledat jen těžko. Vše však vynahradí novodobější architektura a hlavně počasí, protože zářijový pohled z okna na modrou slunečnou oblohu se nikterak nelišil od toho posledního prosincového.


Další eseje se zahraničními zážitky a zkušenostmi studentů naleznete zde.

Vytvořeno: 14. 1. 2016 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková