Opustil nás prof. Jan E. Jirásek

Štítky

Fotografie: Marek Musil

Vzpomíná dr. Jiří Uhlík (Ústav histologie a embryologie).


Na sklonku loňského roku nás v úctyhodném věku 90 let opustil pan profesor MUDr. Jan Evangelista Jirásek, DrSc. Pana profesora jsem poznal v roce 1992, krátce po svém nástupu na právě založený Ústav histologie a embryologie. Ujal se úkolu zavést na fakultě výuku embryologie.

Ve svých přednáškách vycházel z bohatého obrazového materiálu, který nashromáždil za léta působení v roli klinického embryologa na Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí i při několika hostováních na amerických univerzitách. Byli jsme všichni fascinováni jeho fotografiemi embryí pořízenými pomocí různých mikroskopických technik. Studoval lidská embrya především s využitím rastrovací elektronové mikroskopie a histochemických metod pro světelnou mikroskopii. Bylo pro mě velkou ctí, že jsem mohl navštívit jeho laboratoř v Podolí a poučit se o jeho metodách.

Pan profesor pochopitelně embrya jen nefotografoval, ale ze svých pozorování vyvozoval i závěry, jež se často ukázaly jako obecně platné. Lze vzpomenout například na jeho prvotní pozorování indukčního vlivu čichových plakod na rozvoj mozkových hemisfér nebo odhalení odlišného původu mezenchymu, jenž je základem pro část komorového septa v srdci. Všechna svá pozorování pak shrnul v unikátním systému klasifikace embryonálních vývojových stádií na podkladě zevních a vnitřních morfologických znaků. Svou přednáškovou činnost na našem ústavu ukončil pan profesor Jirásek v roce 2009, kdy už mu bylo 80 let. Díky jeho laskavosti však můžeme dodnes používat jeho obrazovou dokumentaci k obohacení našich embryologických přednášek.

Pan profesor Jirásek byl člověkem široce vzdělaným nejen v embryologii, histologii, gynekologii, porodnictví ale i v řadě dalších oborů lidské činnosti. V době, kdy byl členem vědecké rady 2. lékařské fakulty, proslul jako obávaný diskutér, jemuž nebyla cizí žádná témata předkládaných habilitačních prací. Byl to však také laskavý manžel, otec, dědeček, ale i znalec přírody, jenž nikdy nevynechal příležitost uniknout z velkoměsta na svou milovanou chalupu v jižních Čechách. Na pana profesora Jiráska budu vzpomínat jako na jednoho ze svých velkých učitelů. Čest jeho památce.

MUDr. Jiří Uhlík, Ph.D.
vedoucí Ústavu histologie a embryologie

Vytvořeno: 15. 1. 2020 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.