Erasmáci dorazili a těší se, co jim Praha přinese

Když Erasmus studenti a studentky vylézali z Malé posluchárny, vypadali trochu přepadle z nálože informací, které se dozvěděli od  proděkanky Štěpánky Průhové, koordinátora programu Erasmus+ Rudolfa Černého či obou dam ze zahraničního oddělení.


Valentine z Lyonu a Jakub z Karlových Varů. Foto: Kristýna Kolovratová

V respiriu na ně ale čekaly nejen typicky české chlebíčky (a štrůdl či koblížky), ale hlavně jejich čeští buddíci. Studenti 2. lékařské fakulty, kteří nelenili, zapojili se do buddy programu a rozhodli se pomoci přijíždějícím zahraničním studentům.

Pro část z nich je to první zkušenost s průvodcováním zahraničních studentů. Jako třeba pro Třeba Jakuba Nováčka z třeťáku Všeobecného lékařství. Se svou francouzskou svěřenkyní Sárou byl v kontaktu jen pár dnů, jelikož delší dobu čekal na schválení v celouniverzitním systému.

„Už tam byly jen samý holky,“ odpovídá na otázku, proč zvolil právě Valentine. Vybíral si podle informací, které o sobě uvedla.

Valentine oceňuje Jakubovu pomoc, zejména to, jak rychle odpovídal na její otázky. Líbí se jí i kolik informací dostávala přímo od fakulty. Cítí se na 2. lékařské fakulty vítaná.

„Těším se na nové lidi, nové město i na to, že poznám způsob, jakým se tady dělá medicína,“ říká studentka z Lyonu.

Jakub je z Karlových Varů, takže pokud bude chtít, vezme Valentine na výlet. „V Praze jí ukážu místa, kde se dá dobře učit a nějaké dobré kavárny,“ plánuje.

Kromě toho, že jí doporučí Honest Guide Janka Rubeše, vzal by ji do Královských zahrad, na Letnou nebo do Riegerových sadů. Ty má Valentine ostatně blízko, rozhodla se svůj pražský pobyt prožít na Žižkově.

Zkušení buddies

Jiní místní studenti už s buddíkováním zkušenosti mají. Nechyběla Barbora Lacková nebo studentská koordinátorka buddy programu Kateřina Stanzelová. Zkušenost už má i Tomáš Pýcha z druháku. Sice z jiné fakulty, ale ani na 2. lékařské nestojí stranou.

„Přijde mi zajímavé víc se zapojit do dění na fakultě,“ říká Tomáš, který už má za sebou bakalářské studium na ČVUT a zkušenost s buddy programem na této vysoké škole.

Potvrzuje, že na tom, kolik času a péče věnuje místní medik či medička svému Erasmus protějšku, záleží, jestli jejich přátelství přetrvá pobyt zahraničních studentů v Praze.

Rodilý Pražák obvykle bere zahraniční studenty a studenty na Letnou nebo do nějaké dobré hospody, kde mají dobré pivo.

Tomáš z Prahy a Sarah z Janova. Foto: Kateřina Křenová

Se Sarou z Janova se sešel už na letišti. Přijde mu to jako dobrý start vzájemného vztahu a navíc přilétající návštěvníky může snadno odstínit o letištních taxiků, ke kterým obvykle vedou jejich první kroky.

„Chci navštěvovat pediatrické předměty. Před pár okamžiky jsem viděla profesorku (Průhovou – pozn. red.), která působí mile. Tak se těším,“ sděluje nadšeně Sarah a dodává:

„Fakultní nemocnice se zdá fakt velká. To je pro mě dobré znamení, protože se toho hodně naučím a budu se moct věnovat čemukoli.“

Při Welcome dnu byla všude vidět studentská koordinátoka Buddy programu 2. LF Kateřina Stanzelová ze spolku Motolák.

S úsměvem a nadšením doslova poletovala mezi skupinkami studentů, těch zahraničních se ptala, zda tu mají svého buddyho, dávala dohromady dvojice, které se doposud znaly jen z virtuálního prostředí, ujímala se těch, kterým český protějšek nedorazil.

Po oficiálním programu vyrazila skupina českých i zahraničních studentek a studentů na tour de Motol a dále vyřizovat ISIC. Další program už je tajemstvím těch, kdo se ho účastnili. Přejeme všem zahraničním studentům, ať je jejich pražské dobrodružství obohacující.

Tomáš Pýcha a Kateřina Stanzelová před Právnickou fakultou čekají, než si Erasmus studenti a studentky vyřídí ISIC. Foto: Kateřina Stanzelová
Související články:

Podej pomocnou ruku, poznáš svět aneb buddy program otevírá brány poznání i zážitků

Buddy pomáhá zahraničním studentům, fakultě i sobě

Vytvořeno: 27. 9. 2023 / Upraveno: 27. 9. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová