Podej pomocnou ruku, poznáš svět aneb buddy program otevírá brány poznání i zážitků

Barbora Lacková (vpravo) se svou francouzskou svěřenkyní Daniou Tavakoli. Foto: Barbora Lacková

Zisk bodů do systému žádostí o zahraniční stáže, zlepšení jazyka, seznámení se s vrstevníky z cizích zemí, a pokud to vyjde, tak i možnost zajímavého cestování do zahraničí s místní spojkou. To jsou hlavní přínosy rozhodnutí stát se buddym pro přijíždějící zahraniční studenty. Pomáhat je možné hned od prváku, zapojit se lze i kdykoli během studia.


Průvodce zahraničního studenta, neboli buddy, se většinou věnuje studentům, kteří přijíždějí v rámci projektu Erasmus. Cesta k takové spolupráci vede přes celouniverzitní aplikaci Broaddy. V ní si český student vybírá zahraniční protějšek sám, systém je vzájemně propojí.

„Největší kontakt mám se studenty předtím, než dorazí, a potom prvních pár intenzivních dnů, co jsou tady,“ přibližuje jedna z nejaktivnějších buddy na 2. lékařské fakultě Barbora Lacková.

Je lepší jet z letiště taxíkem, nebo jet MHD? Kde si hledat bydlení, aby to do Motala nebylo daleko? Jaké oblečení mám mít do nemocnice? Mohu si zapsat tento předmět? Takové jsou nejčastější otázky, které broady na své české partnery vysílají.

„Pokud si člověk neví rady, jak dotazy cizinců zodpovědět, je možné využít whatsappovou skupinu 'buddíků' a tam se zeptat starších či zkušenějších,“ nabízí pomoc studentská koordinátorka buddy  programu 2. lékařské fakulty Kateřina Stanzelová ze studentského spolku Motolák.

Kateřina Stanzelová vzala svého buddyho na Karlštejn. Foto: archiv Kateřiny Stanzelové

Ještě před zahájením školy bývá v Motole meeting zahraničních studentů se zástupci fakulty. „Je dobré tam přijíždějícího studenta navést a fakt skvělý, když se tam čeští a zahraniční studenti osobně potkají,“ popisuje Kateřina, jak vypadá začátek pobytu Erasmus studentů. Letos se Erasmus Welcome Day plánuje na úterý 26. září.

Angličtina a messenger

Komunikace mezi studenty vesměs probíhá v angličtině. I když je možné komunikovat s přijíždějícím studentem v jeho rodném jazyce, často o to moc nestojí. Aspoň takovou zkušenost má Kateřina Stanzelová.

Obě dámy se shodují v tom, že po nich žádný zahraniční student či studentka nechtěli nic, co by nešlo vyřešit po messengeru. Zahraniční studenti nečekají, že jim český buddy bude dělat taxikáře nebo je vodit za ručičku.

Na druhou stranu jsou zahraniční studenti rádi za péči, kterou jim česká strana poskytne, a rádi pomoc oplatí.

Kateřina Stanzelová hned v prvním ročníku pomáhala dvěma Francouzům, kteří ji později pozvali na soukromou návštěvu k nim domů. Nyní se sama chystá v létě na studijní stáž do Japonska a tamní student, který byl nedávno na stáži na 2. LF a Kateřina byla jeho buddy, jí tam už pomáhá zařizovat spoustu praktických věcí, ale třeba i víkendové surfování.

Dělat buddyho je totiž možné nejen erasmáckým studentům, ale i studentům, kteří do Prahy vyrážejí na stáže v rámci jiných programů i ze zemí mimo Evropu. Zájemci o průvodcování těchto lidí se sdružují ve facebookové skupině Buddies 2LF, kterou Kateřina Stanzelová vede.

„Někteří si myslí, že je lepší dělat buddyho až ve starším ročníku. Já si myslím opak. Sama jsem dělala buddyho už v prváku,“ vypráví studentská koordinátorka buddy programu Kateřina Stanzelová. V pozdějších letech studia už mají podle její zkušenosti studenti víc práce do školy, ale taky víc vlastních přátel. Takže chybí ta touha poznávat nové lidi a hledat si kamarády. Ale i v pozdějších letech studia je super stát se buddym.

Nechci slevu zadarmo

Za to, že místní student či studentka pečuje o někoho, kdo přijede studovat na 2. lékařskou fakultu, nezíská jen dobrý pocit, možnost komunikace v angličtině či kamarády po celém světě.

„Fakulta studentům aktivním v buddy programu nabízí praktické ohodnocení jejich úsilí formou extra bodů ve výběrovém řízení Erasmus a na stáže na partnerských univerzitách ve Wakayamě a Soulu,“ uvádí vedoucí zahraničního oddělení 2. lékařské fakulty ing. Pavla Byrne.

„Také se to zohledňuje při vyhodnocování žádostí o finanční podporu na jiné zahraniční mobility,“ doplňuje Pavla Byrne a dodává, že více informací je možné najít na fakultním webu.

Vytvořeno: 14. 6. 2023 / Upraveno: 15. 6. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová