MUDr. Helena Robová, Ph.D.

Štítky

MUDr. Helena Robová, Ph.D., se narodila v Praze, vystudovala Gymnázium v Táboře a po absolvování Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy (dnešní UK 1. LF) pracovala jako sekundární lékařka nejprve v nemocnici v Berouně, poté na I. gynekologicko-porodnické klinice VFN. Od roku 1996 pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice UK 2. LF a FN Motol, od roku 2002 je vedoucí onkogynekologického oddělení. V roce 2007 dokončila doktorandské studium a v říjnu úspěšně obhájila habilitační práci s názvem „Fertilitu zachovávající postupy v léčbě karcinomu děložního hrdla“.
Je vdaná a má dceru Karolínu.
 
 
Dobrý den, jako první otázku bych se vás chtěla zeptat, kdy a proč jste se rozhodla studovat medicínu?
Na medicínu jsem šla z trucu. Když jsem se hlásila na vysokou školu, bylo mi 17 a rodiče za mne museli podepisovat přihlášku na vysokou školu a odmítli podepsat přihlášku na Matematicko fyzikální fakultu UK. Medicína byla druhá škola, kterou nechtěli, abych studovala. Podruhé si ale ve škole netroufli přihlášku mi nepodepsat.
 
Vaše habilitační práce se jmenuje „Fertilitu zachovávající postupy v léčbě karcinomu děložního hrdla“. Je to název dle mého výstižný, přesto vás poprosím, jestli byste mohla výsledky práce stručně shrnout.
V poslední době se zvyšuje věk prvních porodů žen, zatímco incidence karcinomu hrdla děložního je stejná. Z toho vyplývá, že se zvyšuje počet žen s karcinomem děložního hrdla, které si přejí těhotenství. Fertilitu zachovávající postupy se snaží umožnit ženě donosit zdravé dítě. Naše práce je ojedinělá tím, že náš postup je mnohem konzervativnější než ostatní, máme stejně dobré výsledky (onkologické i těhotenské). A v současné době se v USA rozbíhá multicentrická studie s tímto naším postupem, do které se také zapojíme, která by měla ověřit naše výsledky.
 
Nedávno vám vyšla publikace s podobným tématem v prestižním časopise Gynecologic Oncology. Jak dlouho trvá práce na takovémto článku?
Práce na článku trvá dost dlouho, když si uvědomíte, že v pracovní době kromě mediků a pacientů nemáte čas na nic jiného. Všechny přednášky a články píšete o sobotách a nedělích a po nocích. Několik celých dnů trvá zpracování souboru – musíte do dokumentace a chorobopisů. Potom musíte k tomu prostudovat literaturu, to také trvá několik dnů. Napsat vlastní článek už je legrace. To jde docela rychle. Potom se musí opravit obvykle do americké angličtiny, opravu dělá rodilý mluvčí, protože alespoň v gynekologii články s nedokonalou angličtinou jsou nepřijaty. A pokud článek přijmou, tak přijde od 5 do 30 dotazů a článek se musí předělat (to trvá asi dva dny).
 
Po schválení vašeho jmenování vědeckou radou UK se stanete docentkou. Co pro vás tento titul znamená?
Pracovně se nezmění nic, ani s tím nepočítám. Je to pro mne spíše prestižní záležitost.
 
Prozradíte nám zvědavým, jaké to je pracovat s manželem? Jste o to lepší tým nebo spíše rivalové?
Z legrace říkáme, že to máme rozdělené. Doma jsem šéf já, v práci on. Určitě ho respektuji, ale v některých věcech respektuje i on mne.
 
Souhlasíte s tvrzením, že je pro ženy v českém zdravotnictví daleko těžší se prosadit? Nejednou jsem byla svědkem, že méně nadaný student dopadl na zkoušce lépe než více nadaná studentka. Jste stejného názoru, že muže v medicíně je třeba si předcházet?
Tato odpověď se vám asi nebude moc líbit. Jsem asi antifeministka. Když vidíte, jak to ve skutečnosti je, je strašné v současné době zaměstnávat ženy a já bych je jako šéf také nechtěla. Je absolutní nesmysl českého zákonodárství, že žena na mateřské může být tak dlouho. Vy někoho něco naučíte a on odejde na tři roky na mateřskou a všechno zapomene anebo se nevrátí vůbec. V nejliberálnějších státech na světe je mateřská dovolená maximálně 4 měsíce, ale většinou pouze 6 týdnů a potom si žena musí vybrat, co chce. Sama jsem byla na mateřské rok a byla to hodně dlouhá doba – zejména pro operační obor. Vůbec se nedivím, že vždy dostane přednost horší student než lepší dívka.
 
Pomalu, ale jistě se blíží Vánoce. Jaký dárek by vám pod stromečkem udělal největší radost?
Nejvíce se těším na volný víkend, kdy nebudu psát žádný článek, žádnou přednášku, nebudu sloužit ani mít kongres. V listopadu jsem měla jeden volný víkend a v prosinci první dva jsou též pracovní.
 
Děkuji za rozhovor!
-kz-

Vytvořeno: 3. 12. 2008 / Upraveno: 13. 6. 2022 / MUDr. Jana Djakow