Kniha o 2. lékařské fakultě dostane název Pod křídly pelikána

Štítky
Výherci soutěže o nejlepší název knihy Aneta Koudová a Josef Miklík s děkanem prof. Markem Babjukem v pražské zoo.

Návrh názvu Pod křídly pelikána přišel hned od tří soutěžících, studentů 3. ročníku Anety KoudovéJosefa Miklíka, a také od emeritního děkana prof. Vladimíra Komárka. Svoje tipy mohli studenti a zaměstnanci fakulty posílat do soutěže do 10. října. Hlavní cenou byla návštěva zoo a výběhu pelikánů v doprovodu děkana prof. Marka Babjuka.


„Název mě napadl hned v první sekundě. Přišlo mi to lehce zapamatovatelné a samozřejmě vystihuje myšlenku, že fakulta má studenty pod svými křídly a stará se o ně jako pelikáni o svá mláďata,“ přibližuje vznik názvu Aneta Koudová. Její slova podporuje také Anetin spolužák Josef Miklík: „Pelikánka chrání svá mláďata, má je ráda, každého z nich zná a stará se o ně. Přesně tak na nás, studenty, působí naše fakulta.“ Třetím autorem, který přišel s vítězným názvem, byl prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., který čerpal inspiraci z promoční řeči jedné z absolventek fakulty. Vítězný název byl zvolen členy redakční rady v rámci anonymního hlasování.

Soutěž o nejlepší název nového rozšířeného vydání publikace o fakultě je první z akcí, které fakulta chystá na příští rok během oslav 70. výročí samostatné existence.

2. lékařská fakulta dlouhodobě podporuje chov pelikánů v pražské zoo. Pelikán kadeřavý (Pelicanus crispus) je největším druhem pelikána. Má našedlé peří i nohy a chocholku na hlavě. Ve volné přírodě se vyskytuje v jihovýchodní Evropě a v Asii. Příběh, jak se pelikán dostal do znaku fakulty a kdy se poprvé objevil jako fakultní maskot, si můžete přečíst zde.

Za umožnění návštěvy děkujeme Mgr. Ing. Markétě Hoidekrové z Útvaru kontaktu s veřejností Zoo Praha.

Vytvořeno: 26. 10. 2022 / Upraveno: 13. 2. 2024 / Mgr. Stanislava Lindenthalová