Mezinárodní den ptactva & symbol pelikána

 

Freska v kostele v Östra Vemmerlöv, Švédsko. Zdroj fotografie: Shutterstock.

U příležitosti Mezinárodního dne ptactva (1. dubna) přibližujeme historii loga 2. lékařské fakulty, legendy o pelikánech nebo jiné příklady užití tohoto symbolu.


S pelikánem, který je v logu 2. lékařské fakulty, se pojí různé legendy a fakulta ani není jediná, kdo symbol tohoto ptáka používá.

Několik legend, jež vychází z antické bajky převzaté z bestiářů, shrnuje doc. Pavel Kasal v knize Étos Hippokratos (1993).

Podle jedné verze pelikáni zabili svá mláďata v přehnané výchovné snaze. Třetí den po jejich smrti si matka ze žalu rozdrásala hruď. Začala tryskat krev a mláďata vzkřísila. Jiná varianta říká, že mláďata zabil svým jedem had, dál pokračuje příběh stejně. Podle další verze matka zabila mláďata přehnaným projevem něhy, jejich otec je našel po třech dnech, rozerval si hruď a krev z jeho ran mláďata oživila.

V legendách tak můžeme vidět podobenství s Ježíšem Kristem, pelikán bývá vnímán jako symbol křesťanské obětavosti, a je tak i častým námětem křesťanské ikonografie.

Legendy komentuje děkan fakulty prof. Vladimír Komárek v rozhovoru z roku 2016: „Mláďata ve snaze získat co nejvíce potravy občas místo do ryby klovnou do hrudi své matky. Je tedy skutečně možné, že hruď byla také zraňována a zbarvena jak krví ryb, tak i pelikánovou vlastní. Ale že by se mláďata pelikánů krmila krví, jež jim nabídne matka, která si rozklová hruď, je skutečně pouhý mýtus.“

Znak maďarského města Szolnok.
Zdroj fotografie: Wikipedia, Kaboldy,
licence CC BY-SA 4.0.

Motiv pelikána s mláďaty se objevuje ve znacích různých měst, najdeme ho v kostelech, štítech či erbech. Pelikána má ve znaku nizozemský Appingedam, francouzské Arbois, v Maďarsku Felsőörs, Gödöllő a Szolnok, český Vilémov nebo Lučany nad Nisou, ve znaku ho měl Duchcov, na což upomíná pelikán na podstavci polosloupu zdejšího kostela.

Pelikána najdeme na vlajce a znaku Louisiany, jednoho ze státu USA. S Lousianou se pojí i jinak, je totiž v logu dvou zdejších univerzit: Louisiana State University (ve městě Baton Rouge) a Tulane University (New Orleans). V souvislosti s New Orleans musíme zmínit ještě basketbalový tým New Orleans Pelicans. Pojí se ovšem i s evropskými univerzitami. Najdeme je ve znacích Corpus Christi College v Cambridge i Oxfordu.

A jak pelikán souvisí s Univerzitou Karlovou?

Pelikán byl už ve znaku jedné ze čtyř zakládajících fakult Karlovy univerzity, fakulty lékařské. Na to dodnes upomíná gobelín ve velké aule Karolina. Pelikán krmící mláďata je i na starém univerzitním lékařském žezlu.

Ve znaku 1. lékařské fakulty vidíme pelikána se třemi mláďaty. Když se naše fakulta v roce 1990 přejmenovala z Fakulty dětského lékařství na 2. lékařskou, získala i nový znak, jehož autorem byl Jozef Soukup. V historizujícím pojetí pečeti byla samice nikoliv se třemi, ale jedním mládětem.

„Z toho by se dalo usuzovat na komorní zaměření a atmosféru naší menší fakulty, kde je výuka individualizovaná, a někdy je to skutečně tak, že se jeden pedagog věnuje jednomu studentovi. Ovšem nerozdírá si přitom hruď do krve!“ říkal prof. Komárek v rozhovoru z roku 2016.

Právě roku 2016 dochází k redisignu a přichází éra současného loga, na němž nacházíme opět pelikána s jedním mládětem (když se podíváme např. na znaky měst apod., naše jedno mládě je spíše unikum). Aktuální logo vytvořili Martina Vitáková typograf Matyáš Bartoň.

V Zoo Praha má 2. lékařská fakulta adoptovaného opravdového živého pelikána – pelikána kadeřavého. Když se za pelikánem děkan fakulty vypravil v dubnu 2016, vznikly z toho povedené fotografie, které pořídil Anton Vik, na produkci spolupracovala Bára Vakrmanová. Zprávu tehdy sdílela naše studentka na Twitteru a díky tomu se děkan a pelikán dostali na nejrůznější světové zpravodajské a další servery.

V roce 2019 přichází na svět fakultní maskot pan Pelikán, který se poprvé objevil na dni otevřených dveří. Od té doby už jsme se s ním mohli potkat na několik akcích: oslavil děkanovo životní jubileum, fandil na hokeji i běžcům Motolské míle nebo pomáhal při otevření nové budovy teoretických ústavů v areálu na Plzeňské.

Vytvořeno: 1. 4. 2020 / Upraveno: 5. 4. 2021 / Mgr. Juan Zamora