Pelikánoviny 9/2023

Logo

pelikánovin(k)y

září 2023

Vážené zaměstnankyně a zaměstnanci, vážené studentky a studenti, milí přátelé,

končí letní měsíce a musím se přiznat, že mne nějakou dobu docela bavilo zabývat se dovolenou, respektive debatami na téma, zda je počasí neobvykle chladné, nebo naopak neobvykle teplé. Strhující byla letos i letní mediální scéna. Když už se nám zdálo, že hlavním tématem budou trampoty soužití rodinného trojúhelníku nejmenovaného náměstka ministra, objevil se seriál novinek ze zdravotnického zařízení na druhém břehu řeky, který si nezadá s fantazií jihoamerické telenovely.

Nyní ale všichni cítíme, že léto končí a že je čas se opět vrátit k standardní pracovní agendě. Fakultu čeká několik zásadních kroků, které mohou ovlivnit její podobu i výkonnost na řadu dalších let.

První je plánovaná stavba multifunkční budovy, která by měla definitivně vyřešit kritický nedostatek naší prostorové kapacity. Pro dokreslení, dle dostupných podkladů disponuje fakulta zhruba polovinou vlastních prostor ve srovnání s 3. lékařskou fakultou a zhruba čtvrtinou ve srovnání s fakultou hradeckou. Věřím, že jsme na dobré cestě, příprava pozemku včetně bourání starých budov již byla zahájena a výběrové řízení na zhotovitele stavby bude vyhlášeno v nejbližší době.

Druhý bod se fakulty týká jen okrajově a souvisí s plánovanou stavbou onkologického centra. Projekt jistě představuje pro nemocnici obrovskou výzvu, která se projeví i řadou příležitostí pro rozvoj fakulty. Doba stavby ale bude znamenat určité provizorium pro naše vědecké týmy. Rizik jsem si plně vědom a udělám vše pro to, aby se provizorium neprojevilo zásadním zhoršením pracovních podmínek a ztrátou výkonnosti, nebo dokonce integrity vědeckých týmů. Věřím, že nám v tom pomůže i nemocnice.

Třetím nesmírně významným bodem je dokončení nastavení rozpočtů jednotlivých pracovišť, které by nám mělo do budoucna umožnit řídit fakultu efektivně a v úzké spolupráci s jednotlivými přednosty. I zde jsem přesvědčen, že jsme udělali správné kroky a že po doladění detailů bude celý systém dobře fungovat.

V průběhu podzimu nás ale čeká nejprve fakultní koncert, následně Vědecká konference a v neposlední řadě oslavy výročí fakulty. A pak už přijdou opět na řadu vánoční večírky a těšení se na zimní dovolené, takže si jsem jist, že nám podzim příjemně uteče.

To vám přeji všem,

Váš Marek Babjuk

Podpis děkana 2. lékařské

děkan 2. lékařské

Děkana a pelikán

Co se stalo
nejvýznamnějšího

Pro studenty jsou tu dveře otevřené, říká nový šéf Kardiologické kliniky

Pro studenty jsou tu dveře otevřené, říká nový šéf Kardiologické kliniky

V rozhovoru s přednostou Kardiologické kliniky prof. Petrem Ošťádalem mluvíme nejen o kráse jeho oboru, ale i jeho cestě k němu. Probíráme aktuální trendy i vědecké zájmy muže, který vystudoval 2. lékařskou fakultu a do Motola se vrátil po 17 letech.

 

Dětské kardiocentrum má teprve čtvrtého a zároveň nejmladšího šéfa ve své historii

Dětské kardiocentrum má teprve čtvrtého a zároveň nejmladšího šéfa ve své historii

S počátkem prázdnin se změnilo vedení Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty a FN Motol. V pořadí teprve čtvrtým šéfem tohoto unikátního pracoviště se stal MUDr. Ondřej Materna, Ph.D.

 

Nenechte si ujít

Chystané akce

Fakultní koncert: Epoque Quartet

Fakultní koncert: Epoque Quartet

pondělí 2. října 2023

18.30

Velká aula Karolina (Ovocný trh)

Vstup volný.

 

Tajemství: 2. lékařská fakulta na Noci vědců

Tajemství: 2. lékařská fakulta na Noci vědců

6. října 2023

17.00—22.00

Kampus Plzeňská

 

Vědecká konference 2023

Vědecká konference 2023

postery: late breaking abstract submission 14. září 2023

 

 

1.
ročník
Radiologické
asistence

91
přihlášených

40
přijatých

29
nastupujících

 

For international freshers / Pro uchazeče

The International Students’ Point of Contact During the First and Second Year

The International Students’ Point of Contact During the First and Second Year

Mrs Věra Hall from the Study Department introduces herself and invites to the Enrollment Day.

 

Den pootevřených dveří 2023

Den pootevřených dveří 2023

7. října 2023

10.00—13.00

Kampus Plzeňská