Factors affecting the growth of bifidobacteria in human milk.

Rockova S, Nevoral J, Rada V, Marsik P, Sklenar J, Hinkova A, Vlkova E, Marounek M. Volume 21, Issue 7, July 2011, Pages 504–508. IF: 2.409

Na deseti vzorcích mateřského mléka byl sledován růst pěti lidských a dvou zvířecích kmenů bifidobakterií. Studie byla publikována v International Dairy Journal. Značné rozdíly byly zjištěny mezi počty lidských a zvířecích kmenů ve vzorcích. Jako hlavní faktory ovlivňující růst bifidobakterií byly identifikovány odolnost k lysozymu a schopnost využít oligosacharidy mateřského mléka (HMOs). Čtyři z pěti kmenů lidských bifidobakterií byly odolné k působení lysozymu a uměly využít HMOs. Naopak, kmen B. animalis byl k lysozymu citlivý a neutilizoval HMOs.
 
Proč jsou pro vás kmeny bifidobakterií v mateřském mléce tak zajímavé? Zeptali jsme se prof. MUDr. Jiřího Nevorala, CSc., z Pediatrické kliniky:
Fyziologická funkce střevního mikrobiomu je součástí obranného mechanismu, který spočívá v kompetitivní inhibici bakteriální adhese patogenních bakterií na sliznici trávicího ústrojí, v syntéze sloučenin, které inhibují a ničí patogenní bakterie a v kompetitivní konsumpci živin potřebných pro růst patogenních bakterií. Střevní mikrobiom kojence moduluje rovněž imunitní systém a indukuje orální toleranci na potravinové alergeny. Bifidobakterie jsou hlavní prospěšnou složkou střevního mikrobiomu kojenců. Mateřské mléko obsahuje bifidogenní růstové faktory (např. oligosacharidy), které podporují růst bifidobakterií. Z publikované práce vyplývá, že ne všechny kmeny bifidobakterií rostou v mateřském mléce stejným způsobem. Nejlépe rostly kmeny lidského původu, které nejlépe utilizovaly oligosacharidy přítomné v mateřském mléku a byly odolné vůči lysozymu. Tato schopnost by měla být proto brána v úvahu při výběru probiotických kmenů bifidobakterií.
 
-mk-

Vytvořeno: 13. 3. 2012 / Upraveno: 4. 1. 2019 / prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D.