Changes of corneal optical properties after UVB irradiation investigated spectrophotometrically.

Cejka C, Pláteník J, Sirc J, Ardan T, Michálek J, Brůnová B, Cejková J. Physiol Res. 2010 59(4):591–7. Epub 2009 Nov 20. IF: 1.430

Jak rychle po vystavení UVB záření dojde ke zvýšení stupně hydratace rohovky a její schopnosti absorpce světla? Touto otázkou se zabývala studie, která vyšla ve Physiological research. Výzkum byl proveden na králičích rohovkách, které byly vystaveny záření po jeden, dva, tři nebo čtyři dny. Výsledky práce ukázaly, že k výše uvedeným změnám dochází velice brzy po ozáření a jejich tíže roste spolu se zvyšující se dávkou záření.
 
Prof. MUDr. Blanky Brůnové, DrSc., jsme se zeptali na to, zda způsobuje běžné sluneční záření změny na rohovce i u člověka a jak závažné jsou:
Negativní působení slunečního záření i v našich zeměpisných oblastech je známo. Vliv na kůži je velmi diskutován a zdá se, že už se většina obyvatel dovede chránit. Stejně jako kůže, tak i oko (především rohovka) je při přímé expozici působení UV záření nejvíce ohoženo oxidačním stresem. Rohovka je bezcévná a její průhlednost je základní podmínkou pro dobré vidění, stejně jako plně transparentní čočka. Rohovka je zároveň nepostradatelná pro ochranu vnitřních částí oka (především nitrooční čočky a sítnice) před oxidačním stresem. Její ochranný antioxidační systém se skládá z vysokomolekulárních a nízkomolekulárních antioxidantů. Vysokomolekulární antioxidanty jsou zastoupeny především antioxidačními enzymy, nízkomolekulární především kyselinou askorbovou. Ty společně s tkáňovými komponenty absorbují a detoxifikují UVB záření a reaktivní kyslíkové produky, které záření vytváří. Je také známo, že UVB záření někdy překonává rohovkové absorpční a antioxidační bariéry a poškodí nitrooční čočku, nebo dokonce i sítnici. Při snížené ozonové vrstvě dopadá na zemský povrch nejen zvýšené množství UVA záření (320–400 nm) ale i UV záření o kratších vlnových délkách – UVB záření (280–320 nm), které je obzvláště nebezpečné pro biologické systémy tím, že vytváří reaktivní kyslílové produky.
 
-mk-

Vytvořeno: 1. 4. 2011 / Upraveno: 7. 1. 2019 / prof. MUDr. Radek Špíšek, Ph.D.