Informace k testování zaměstnanců a studentů a ke vstupu na fakultu

Přinášíme shrnutí aktuálních opatření. Pro podrobnější informace, prosíme, sledujte e-maily, které průběžně všem zaměstnancům a studentům na toto téma rozesílá vedení fakulty.

Informace pro zaměstnance

Na základě mimořádného opatření Vlády ČR nebudou od 17. března 2021 vpuštěni na svá pracoviště zaměstnanci bez předložení potvrzení o provedeném testu na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem (s výjimkou pro ty, kteří v posledních 90 dnech onemocnění covid-19 prodělali nebo byli proti onemocnění očkováni). Negativní výsledek testu má pro účely vstupu na pracoviště platnost sedm dní. Potvrzení o negativním výsledku odevzdávejte, prosím, na sekretariátu vašeho pracoviště k založení a archivaci. 

Možnosti testování:

  • antigenní odběrové centrum UK na Albertově (Studničkova 2030/1) – po, st, pá vždy 8:00–16:00

Od středy 17. 3. bude testování zaměstnanců probíhat na základě předchozí rezervace přes tento odkaz: https://testovani.cuni.cz/. Na místě postačí prokázat se platnou pracovní smlouvou či zaměstnaneckou kartou. Osoby bez zaměstnaneckého čísla, a tudíž bez přístupu do CAS (DPP, DPČ) mohou chodit po celou dobu testování na Albertov bez objednání – na místě se prokážou zaměstnaneckou smlouvou nebo kartou pojištěnce.

  •  antigenní testování ve FN Motol (nádvoří před budovou ředitelství)

Přednostní rezervace pondělních a úterních odpoledních termínů pro fakultní zaměstnance byla pro nízký zájem zrušena. Nadále je možné využít i testování pro veřejnost, objednávání zde: https://objednavky.fnmotol.cz/objednavka2.php?ID=36

Pokud se vám nepodaří najít vhodný termín, doporučujeme stránky pravidelně aktualizovat – termíny se často uvolňují.

  • mobilní testovací týmy UK

Níže naleznete odkaz na rezervační systém pro mobilní testování UK, které bude pro naše zaměstnance probíhat každé pondělí (kromě Velikonočního) od 12.00 do 14.00 u pavilonu č. 24 poblíž jižní vrátnice FN Motol.

Přihlásit se můžete zde: https://testovani.cuni.cz/ v horní liště rezervačního webu pod označením „Mobilní centra“.

Po rozkliknutí si můžete rezervovat termín na vybraném místě. Tímto se snaží UK zredukovat administrativu na minimum. Zároveň bude i nadále provádět testy bez rezervace, nicméně je to menší zdržení, proto UK prosí rezervace využívat v co nejvyšší míře, přednost budou mít zaměstnanci s provedenou rezervací.

  • antigenní testovací místa pro veřejnost

Samozřejmě je možné využívat testovací místa určená pro veřejnost. Seznam míst je zde: https://testovani.uzis.cz/Antigen

Fakulta se připravuje na možnost testování zaměstnanců, kteří budou muset neplánovaně přijít na pracoviště a nebudou mít zajištěný test. O možnostech budeme informovat. V případě potíží nebo doplňujících dotazů se obracejte na sekretariát děkanátu, konkrétně volejte na 224 435 801 nebo pište na @email

Informace pro studenty

Vážení studenti,

dovolujeme si vám zaslat odkaz na aktuální informace UK, které vyplývají z vládního mimořádného opatření ze dne 19. 4. 2021 č. 393 o povinnosti  testování všech studenů od 26. 4. 2021:
https://cuni.cz/UK-6311.html?news=9843&locale=cz#112

Současně v příloze zasíláme aktuální seznam odběrových míst, kde je možné se nechat testovat.

Od 26. 4. 2021 se studenti 2. LF UK budou při účasti na výuce prokazovat:

  • negativním testem (PCR nebo antigenním testem)
  • první test v týdnu nesmí být starší 48 hodin, preventivní test se provádí jedenkrát za 7 dní;
  • čestným prohlášením o prodělaném onemocnění COVID-19 (v době kratší 90 dnů)
  • oficiálním certifikátem MZČR o očkování proti onemocnění COVID-19, certifikáty vydané mimo ČR zatím nejsou povolené.

S pozdravem
prof. MUDr. Roman Kodet, CSc.
proděkan pro studium a akademické kvalifikace


Vážené a milé studentky a studenti,

dovolujeme si vás informovat, že Příkazem ředitele FN Motol č. 4/2021 z 10. 3. 2021 je požadováno, aby se studenti na klinických stážích a klinické výuce s pacienty ve FN Motol prokazovali od 17. 3. 2021 negativním výsledkem testu na covid-19 (platnost testu je vždy 7 dní), případně certifikátem o očkování proti onemocnění covid-19, kdy od ukončení očkování uplynulo min. 14 dní, nebo čestným prohlášením, že prodělali laboratorně potvrzené onemocnění covid-19 a od prvního pozitivního PCR/POC antigenního testu neuplynulo více než 90 dnů.

Vzhledem k naplněné kapacitě veřejných antigenních testovacích míst jsme zajistili pro naše studenty, kteří mají klinické stáže v nemocnicích/klinickou výuku s pacienty, tyto možnosti testování; níže uvedené možnosti jsou určeny výhradně pro studenty 2. LF UK účastnící se prezenční klinické výuky ve FN Motol.

  • Přednostně využívejte antigenní testování od UK na Albertově, kde je dostatečně velká kapacita. Studenti 2. LF UK přichází bez registrace (po, st a pá vždy 8:00-16:00). Na místě předložíte kartu ISIC. Pro studenty bez českého pojištění je toto testování zdarma, bude ho hradit fakulta.
  • Možnost antigenního testování v Motole ve všední dny 7:30–16:00 (pavilon 24)

Pokud se chcete na test přihlásit, je povinnost:

- registrovat se – student, který nebude v rezervačním systému, nebude otestován

- vyplnit všechny údaje – student, který nevyplní všechny potřebné údaje, bude ze systému vymazán

- na test docházejte v objednaný čas, pokud nemůžete dorazit, dopředu se v kalendáři odhlaste

Možnost tohoto antigenního testu je nyní bezplatná i pro studenty bez českého pojištění. Antigenní testy jsou určeny výhradně pro bezpříznakové studenty. Pokud je student příznakový, využije možnost PCR testování jako doposud (pro žádanku kontaktujte Anetu Nyčovou).

  • Ke stávajícím možnostem testování přibyla pro studenty účastnící se klinické a praktické výuky nová nabídka – každé pondělí od 12.00 do 14.00 bude možné využít antigenní testování od Univerzity Karlovy. Testování bude probíhat v areálu FN Motol před pavilonem 24 (poblíž jižní vrátnice FN Motol). Studenti 2. LF UK využívají toto testování bez rezervace, s sebou mějte kartu ISIC nebo potvrzení o studiu. Pro studenty bez českého pojištění bude tento test hradit fakulta.

V případě pozitivního výsledku antigenního testu je nutné provést kontrolní PCR test (pro studenty s českým pojištěním hradí pojišťovna, studenti bez českého pojištění si hradí PCR test sami). Odkaz na rezervační systém jsme rozesílali e-mailem.

Potvrzení o negativním výsledku testu či kopii certifikátu o očkování nebo vyplněné čestné prohlášení o prodělání nemoci noste při sobě při výuce v nemocnici pro případ kontroly.

Pokud to bude možné, prosíme z preventivních důvodů o pravidelné absolvování testu i studenty účastnící se výuky na klinikách ve FN Motol bez kontaktu s pacienty.

Věříme, že poctivé a důsledné dodržování těchto mimořádných pravidel pomůže zlepšit stávající kritickou situaci. Děkujeme za pochopení!

Vladimír Komárek, děkan 2. LF UK

Vytvořeno: 17. 3. 2021 / Upraveno: 10. 6. 2021 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková