Od doby, kdy byla přerušena výuka, jsem se nezastavila

Lucie Šťovíčková ze 6. ročníku se podílí na projektu inteligentní karantény nebo překládá dokumenty o koronaviru.

„Když vypukla ‚COVID-19 krize‘, uvědomila jsem si, že z mých zdravotních důvodů, kvůli dětem i starším rodičům nebude možné se zapojit v první linii. Trochu mě to mrzelo, jsem ráda ‚v akci‘. Naštěstí jsem se nakontaktovala přes dobrovolnické skupiny lékařských fakult na Facebooku velmi záhy na lidi ze skupiny dobrovolných technologických firem COVID19cz, kde jsem se dostala k několika projektům.

Pracuji v rámci tzv. chytré (inteligentní) karantény, kde jsem prošla vůbec prvním proškolením na trasovačku, a začala jsem tak ve spolupráci s týmem programátorů a analytiků testovat a nastavovat procesně celý systém. Díky tomu jsem měla možnost mluvit se spoustou nemocných pacientů, ale i jejich zdravých či již v momentě rozhovoru příznakových kontaktů a dále s jejich praktickými lékaři. Nyní pracuji na pilotním projektu v Jihomoravském kraji. Je to pro mě mimořádně užitečné, mám možnost sledovat proces pacienta od příznaků po otestování až po jeho doléčení. S pacienty jsem tak v kontaktu možná více, než bych byla v odběrovém stanu, i když z domova přes internetové spojení na mém notebooku.

Kromě toho ve volných chvílích překládám různé dokumenty ke koronaviru a léčbě COVID-19, některé i pro naše motolské kliniky. A podílím se díky načteným znalostem z různých studií a guidelines i na projektech ohledně zajištění léků pro ČR (sleduji studie k farmakoterapii COVID-19 a analyzuji nežádoucí účinky a interakce těchto léků a jejich implementovatelnost do českého zdravotnictví).

Občas mě někdo osloví s požadavkem zajištění mediků pro jiné projekty, pak organizuji sběr zájemců a jejich předání projektovému týmu. Například pro www.covid19forum.cz jsem hledala moderátory, dále překladatele pro příručku pro nemocnice (https://kniha.covid19cz.cz/) a naposledy šlo o testování strojového ‚čtení‘ RTG snímků.

Prostě od doby, kdy byla kvůli karanténě přerušena výuka, jsem se ještě nezastavila :-).“

Vytvořeno: 2. 4. 2020 / Upraveno: 13. 7. 2021 / Mgr. Juan Zamora