Mějme za časů COVIDu nádherně čisté ruce a zářivě usměvavé oči nad rouškou!

Štítky

Science Café Czech Republic přináší v době plné špatných zpráv poselství od českých vědců v akci #vedciprotitrudomyslnosti. Poselství napsal i děkan naší fakulty prof. Vladimír Komárek.

„Když jsem byl požádán o příspěvek do výzvy #vedciprotitrudomyslnosti, tak jsem se trochu zarazil nad pojmem trudomyslnost. Trudovitost je akné a trudomyslnost by mohla značit vyrážku na duši, zatímco trudnomyslná je mysl truchlivá či zarmoucená a tu je potřeba rozveselit. Zejména v době pandemie a zákazu vycházení.

Má to smysl i z vědeckého hlediska a jako neurolog mohu potvrdit, že dobrá nálada aktivuje limbický systém mozku a ten prostřednictvím hypotalamicko hypofyzární osy posílí imunitní funkce a zlepší obranyschopnost (A. L. Marsland. Positive affect and immune function. Psychoneuroimmunology. 2007).

V zásadě tedy platí přísloví VESELÁ MYSL – PŮL ZDRAVÍ, a pokud se současně budeme řídit i heslem ČISTOTA – PŮL ZDRAVÍ, tak je šance na zdraví plné. Takže usmívejme se na sebe a na ostatní i pod rouškami (o dobré náladě stejně nejvíce vypovídají vaše oči) a myjme si velmi pečlivě ruce. Mějme za časů COVIDu nádherně čisté ruce a zářivě usměvavé oči nad rouškou!

K posílení rezilience (odolnosti potřebné k překonání krize) doporučuji tři krásné knihy. „Máme na vybranou“ napsala maďarská psycholožka Edita Egerová, „Vše je na svém místě“ americký neurolog Oliver Sacks a „Faktomluva“ je dílem švédského lékaře Hanse Rosslinga. První dvě knihy vás přesvědčí o tom, že dokážeme víc, než si myslíme, a třetí o tom, že svět je mnohem lepší, než vypadá.

S pozdravem ‚Sursum cordis‘ “

Vladimír Komárek
dětský neurolog a epileptolog, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a emeritní přednosta Kliniky dětské neurologie

Vytvořeno: 27. 3. 2020 / Upraveno: 13. 4. 2021 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková