Všechno bylo zaměřeno na praxi, oceňují mladí patologové prestižní Salzburské semináře

MUDr. Jan Balko, Ph.D. (vlevo), MUDr. Daniela Hamaňová, MUDr. Jakub Kovářík

Plni nadšení, nových informací i kontaktů do zahraničí, ale také plni příjemného potvrzení, že česká patologie směle snese srovnání se špičkovými pracovišti v zahraničí. Tak se vrátili tři mladí lékaři z Ústavu patologie a molekulární medicíny 2. lékařské fakulty a FN Motol z prestižních Salzburských seminářů. Dva z nich tam byli dokonce oceněni za své kazuistiky.


„Co jsem mohl srovnat, tak patologie v České republice je vysoké úrovni. Byli jsme minimálně srovnatelní s Rakouskem, dokonce se Spojenými státy. Potvrdili nám to i američtí lektoři,“ konstatuje Jan Balko.

Právě špičkoví odborníci ze Spojených států byli velkým lákadlem týdenního semináře, který se koncem května věnoval patologii se zaměřením na měkké tkáně, játra, kůži, prso a hematopatologii.

Asi největší hvězdou, která se mladým lékařům přiletěla do Salzburku věnovat, byl v týdnu od 21. do 27. května Scott E. Kilpatrick z USA. Přednosta ústavu patologie na Clevelandské klinice byl podle slov motolských účastníků „velký sympaťák“.

Profesor Kilpatrick chodil každý den povečeřet s nějakou jinou skupinou účastníků a vždycky si s nimi neformálně popovídal. Bylo to milé, že se snažil sám aktivně navázat kontakt,“ všimla si Daniela Hamaňová.

Mezinárodní kontakty

Jan Balko k tomu dodává, že ona přátelskost nebyla jen na společenském, ale i odborné úrovni:

„Z Clevelandu nám nabídli, že s nimi můžeme konzultovat případy na dálku, prostřednictvím druhého čtení. Máme tam otevřené dveře.“

Zároveň mají všichni účastníci kurzu možnost zažádat si o stáž v trvání jednoho až tří měsíců na univerzitních pracovištích v Rakousku.

MUDr. Jan Balko, Ph.D., prezentuje svou kazuistiku Solitární fibrózní tumor (SFT) retroperitonea

Intenzivní studijní stáž v rámci seminářů Open Medical Institute, známá pod pojmem Salzburské semináře, nabízí mladým lékařům do 40 let unikátní formu postgraduálního vzdělávání. Výhodné je účastnit se jich zejména před atestací, ale i po atestaci je program pro lékaře přínosný.

„Byly to přednášky opravdu na úrovni hodně zaměřené do praxe. Což se nám bude hodit nejen pro atestaci, ale i pro celoživotní praxi,“ zhodnotila dr. Hamaňová, která se na atestaci chystá za rok.

„Všechno, co jsme probírali, bylo zaměřeno na praxi. Nezdržovali jsme se ničím zbytečně moc akademickým, ani se neopakovaly úplné základy,“ souhlasí dr. Balko, který už má atestaci za sebou a pro nějž byla týdenní stáž také velmi přínosná.

Když dostali od přednosty Ústavu patologie a molekulární medicíny prof. Josefa Zámečníka za úkol sepsat pro své kolegy stručně to nejzajímavější, co jim stáž přinesla, odevzdali několik stran.

Perfektní organizace

Salzburské semináře se konají už od 90. let a roky praxe jsou na organizaci celého týdne opravdu znát. Základnou je zrekonstruovaný zámeček, kde jsou účastníci kurzu jak ubytování, tak se tam odehrávají přednášky a prezentace. Program je pečlivě sestaven.

„Měli to vyvážené. Například třetí den, nám dali odpoledne volno. Prostě věděli, do jaké míry nás zatížit a zároveň to nepřehnat. Mně osobně to volné odpoledne pomohlo, protože jsem se odreagoval a dokázal se další dny lépe soustředit,“ ocenil dramaturgii náročného vzdělávacího týdne Jan Balko.

Volné odpoledne tak většina využila k prohlídce Salzburku. Trojice z Motola  si vyšlápla na hrad, který je jedním z nejrozsáhlejších hradních komplexů v Evropě.

MUDr. Jakub Kovářík a MUDr. Jan Balko, Ph.D., věnovali volné odpoledne procházce po Salzburku

Pořadatelé seminářů myslí i na funkční organizaci neformálních kontaktů mezi jednotlivými účastníky. Tříčlenná motolská parta byla nejpočetnější „českou delegací“, jak jim začali říkat. Z jiných zemí přicestovali jen jednotlivci nebo maximálně dvojice. Organizátoři se vždy skupinky ze stejných či podobných zemí snažili rozmělnit tak, aby se netvořily ostrůvky, které se baví mezi sebou.

„Byl tam i jeden večer komorní hudby,“ ukazuje Jakub Kovářík, že Salzburské semináře opravdu stojí za to po všech stránkách.

Připomíná i takové drobnosti, které jsou ale pro účastníky neskutečně přínosné:

„Všechny přednášky nám poskytli v tištěné formě, máme přístup k on-line materiálům. Všechny výstupy jsou nahrané jak v audiu, tak ve videu a můžeme z nich kdykoli čerpat.“

Celý kurs se nesl v otevřené a přátelské atmosféře. „Kladli nám na srdce, že žádný dotaz není hloupý, Vyzývali nás, abychom se ptali na cokoli, co nás napadne,“ oceňuje dr. Kovářík.

Oceněné kazuistiky

V programu byl vyhrazený čas pro prezentace zajímavých případů z praxe každého účastníka. Na 5 až 10 minut představili své kazuistiky i zástupci 2. lékařské fakulty.

Jan Balko prezentoval kazuistiku nazvanou Solitární fibrózní tumor (SFT) retroperitonea, Daniela Hamaňová měla příspěvek na téma Vzácný nádor štítné žlázy a Jakub Kovařík se věnoval Intracholecstické papilární neoplazii biliárního typu. První dva získali od odborníků, kteří na kurzu přednášeli, ocenění za excelentní výkon.

MUDr. Daniela Hamaňová byla za svůj příspěvek Vzácný nádor štítné žlázy oceněna.

Jan Balko, Daniela Hamaňová i Jakub Kovařík se shodují, že Salzburských seminářů se rozhodně vyplatí zúčastnit.

„Já osobně si myslím, že každý doktor by měl vycestovat do zahraničí, ideálně na déle než týden. Protože takový výjezd otevře obzory a člověk zjistí, jak to dělají jinde. Pozná, že se řada věcí dá dělat jinak a často třeba i líp. Když je člověk na jednom místě, tak se zabední,“ vyzývá dr. Balko.

2. lékařská fakulta může každý rok nominovat 20 mladých lékařů různých oborů (zaměstnance,  Ph.D. studenti 2. LF a zaměstnanci FN Motol), kteří jsou pak bez výběrového řízení přijati do seminářů. Účastníci si sami platí pouze cestovní náklady, fakulta jim finančně nepřispívá. Celý kurs včetně ubytování je hrazen organizátory.

Vytvořeno: 23. 6. 2023 / Upraveno: 11. 7. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová