Profesorka Jitka Palich Fučíková převzala jmenovací dekret

Jitka Palich Fučíková převzala z rukou prezidenta Petra Pavla jmenovací dekret. Profesorka Palich Fučíková se ve své výzkumné kariéře orientuje na nádorovou imunologii a imunologii nádorových onemocnění.


Působí na Ústavu imunologie 2. LF UK. Vedle práce na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy a ve FN Motol působí také v biotechnologické společnosti Sotio, kde se podílí na vývoji a testování imunoterapeutické vakcíny proti rakovině prostaty, vaječníků a plic. 

Zabývá se problematikou imunogenní buněčné smrti a její rolí v imunoterapeutické léčbě nádorových onemocnění. 

„Ve spolupráci s klinickými pracovišti a lékaři UK studujeme roli imunitního systému v nádoru pacientů a takových poznatků využíváme ve vývoji nových léčebných směrů v onkologii, které označujeme jako imunoterapie,“ objasnila Jitka Palich Fučíková pro univerzitní magazín Forum.

K imunologii se dostala skrze stáž v posledním ročního svého studia farmakologie. V rámci programu Erasmus vyjela do laboratoře Inserm ve Francii. Tam se jí otevřely nové obzory a zjistila, že by se chtěla věnovat vědecké dráze.

„Přijela jsem jako student bez hlubších znalostí imunologie i vědecké práce. Pobyt byl zásadní pro můj další vztah k výzkumné práci,“ svěřila se magazínu Forum.

Doktorské studium absolvovala na 2. lékařské fakultě, které je dodnes věrná.

„Během doktorského studia jsem se v týmu profesorky Jiřiny Bartůňkové na 2. lékařské fakultě podílela na preklinickém testování aktivní buněčné imunoterapie DCVAC. Na pracovišti proběhly i první fáze klinického testování, což byl úspěch pro UK,“ vzpomíná profesorka Palich Fučíková.

Pro pokročilejší klinické testování, které je velmi nákladné, bylo ale nutné najít investora. Jitka Palich Fučíková tak aktuálně působí také v biotechnologické firma Sotio z impéria PPF. 

Jitka Palich Fučíková je autorkou desítek zahraničních publikací se značným citačním ohlasem a dvou mezinárodních patentů. Za své vědecké úsilí byla několikrát oceněna. V roce 2021 Cenou Neuron za medicínu. Už dříve získala například cenu Česká hlava, Discovery Award či cenu L'Oréal UNESCO pro ženy.

Český prezident předal jmenovací dekrety 87 přítomným profesorkám a profesorům. Svou přítomností obnovil tradici, kdy jakožto nejvyšší ústavní činitel nejen jmenuje nové profesory a profesorky na návrh vědeckých a uměleckých rad vysokých škol, ale také se předávacího aktu osobně účastní.

Celkově bylo jmenováno 91 profesorek a profesorů s účinností 18. května 2023 a dva profesoři s účinností 6. června 2023. Třicet nově jmenovaných profesorek a profesorů pochází z Univerzity Karlovy. 

 

Vytvořeno: 22. 6. 2023 / Upraveno: 22. 6. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová