Přístup vyučujících byl skvělý, říká o své Erasmus zkušenosti ze Sorbonny Klaudie Angerová

Štítky

Dodatečné výběrové řízení na Erasmus+ 2024/25 má termín 5. května. A volné je i jedno místo na Sorbonně. Klaudie Angerová ze 6. ročníku Všeobecného lékařství strávila v rámci programu Erasmus semestr na této věhlasné pařížské univerzitě. Dokonce se jí povedlo seskládat rozvrh tak, že si nemusela rozkládat ročník.


Klaudie Angerová strávila svůj Erasmus v Paříži
Jak se vám podařilo vymyslet svůj Erasmus pobyt na Sorbonně tak, že si nemusíte prodlužovat studium?

Měla jsem to štěstí, že na Sorbonnu vycestovali studenti z vyšších ročníků,  kteří byli ochotní podělit se o svoje zkušenosti a dali mi užitečné rady.  Bylo důležité si prostudovat sylaby předmětů jak na naší, tak i zahraniční univerzitě. Vše se muselo plánovat s dostatečným předstihem. Poté bylo zapotřebí projednat s přednosty daných klinik, zda by pro ně bylo přijatelné schválit zkoušku ze zahraničí, v čemž mi většina dotázaných naštěstí vyhověla. Na závěr už zbývalo pouze složení rozvrhu spolu s naplánováním termínů zkoušek v zahraničí i v Praze. Všechno vynaložené úsilí se nakonec zúročilo, tudíž jsem mohla plynule pokračovat do dalšího ročníku se svým kruhem.

Jaká je vaše zkušenost ze Sorbonny? Jak přistupují vyučující, ale i spolužáci ze slavné univerzity k našincům?

Přístup vyučujících byl skvělý, extrémně vřelý, plný pochopení a odhodlání svým studentům předat co nejvíce znalostí. Co se týká spolužáků, nesetkala jsem se s žádným nepříjemným jednáním. Byli ke mně milí a vstřícní, do všech plánování služeb a obecně do organizace praxí mě zahrnovali jako jednu z nich. Nicméně, nebudu lhát, první dny bych bývala ocenila lepší nebo alespoň nějakou komunikaci v anglickém jazyce. Ta se ovšem nedostavila ani jednou...

Je nutnou podmínkou úspěšného Erasmu ve Francii a zejména na Sorbonně perfektní francouzština?

Určitě bych o své francouzštině nikdy neřekla, že je a byla perfektní. Nemám ráda stereotypy, ale zrovna ten o Francouzích a jejich znalostech cizích jazyků a lásce k nim, byl při mém pobytu spíše potvrzen než vyvrácen.

Takže platí stále, že se Francouzi a Francouzky odmítají s cizinci bavit anglicky?
Dodatečné výběrové řízení na Erasmus+ 2024/25 má termín 5. května

Jak už zmínila, s Francouzi raději francouzsky. Nicméně, ve volném čase jsem se kromě kolegů v nemocnici seznámila i se studenty ze všech koutů světa, kteří byli ubytovaní na stejných kolejích jako já. Sdílená kuchyňka naše cesty svedla dohromady natolik, že jsme v neustálém kontaktu. Dvakrát jsme se už sešli v zahraničí a zhruba před měsícem zavítala parta i na náš fakultní ples v Národním domě na Vinohradech.

Jaký přínos kromě výše zmíněného pro vás Erasmus pobyt měl a bude mít do budoucna? 

Kromě velice přínosných praxí a výuky na Sorbonne Université mi dal pobyt lepší úroveň francouzského jazyka a vystavil mě mnohým nekomfortním situacím, jejichž řešení mě posunulo dál. Navíc mi dal do života kamarády a zážitky z cest, za které jsem nesmírně vděčná. Celou zkušenost s pobytem tak vnímám jako nenahraditelnou a nelituji ani na vteřinu svého rozhodnutí odjet právě do Paříže.
 

Erasmus na 2. lékařské

Dodatečné výběrové řízení na Erasmus+ 2024/2025


Speciální díl fakultního podcastu Pelicast k výročí programu Erasmus+


Vytvořeno: 12. 4. 2024 / Upraveno: 15. 4. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová