Medici na ulici sbírají ocenění

Mezinárodní SozialMarie 2023 či tuzemská Brána k druhým 2023. Dvě ocenění, kterých se v poslední době dostalo studentské aktivitě Medici na ulici. Ti poskytují bezplatnou zdravotní péči a konzultace lidem bez domova a zároveň se snaží bořit mýty o bezdomovectví.


„Pro nás to je velká věc. Přestože nikdy nečekáme nic, ani vděk a děláme vše absolutně nezištně, tak nás každé takové ocenění potěší,“ přiznala na konto obou cen členka vedení Mediků na ulici, studentka 6. ročníku Všeobecného lékařství na 2. lékařské fakultě Mariya Kalantay.

Ceny SozialMarie byly uděleny patnácti výjimečným sociálně inovativním iniciativám z České republiky, Chorvatska, Maďarska, Rakouska a Slovenska. Ucházelo se o ně 288 projektů.

Předávání ocenění SozialMarie. Zástupkyní Mediků na ulici je Lenka Mezeiová ze 3. lékařské fakulty. Fotografie: SozialMarie
Předávání ocenění SozialMarie. Zástupkyní Mediků na ulici je Lenka Mezeiová ze 3. lékařské fakulty. Fotografie: SozialMarie

Porota ocenila, že Medici na ulici „bojují proti zásadním a stále přetrvávajícím problémům, jakými jsou chudoba a nerovné zacházení s diskriminovanými skupinami. Inovativními způsoby poskytují přímou pomoc lidem bez domova nebo napomáhají dlouhodobě udržitelnému vymanění se z chudoby“.

Tuzemské ocenění Brána k druhým vyhlašuje Česká rada dětí a mládeže s Národním pedagogickým institutem. Vyzdvihuje pozitivní příklady a skutky dětí a mládeže ve společnosti.

„Doufáme se, že se díky ceně o nás a naší činnosti dozví více lidí. Dostanou se pak třeba i k našim sociálním sítím, kde boříme mýty o bezdomovectví,“ doufá Mariya Kalantay.

K Medikům na ulici se může přidat jakýkoli student či studentka lékařské fakulty hned od prvního ročníku. Působí nejen v Praze, ale i v Brně nebo v Plzni a Olomouci, začínají v Hradci Králové. Každý podzim pořádají náborové akce, připojit se však mohou zájemci i v průběhu roku.

„Stačí napsat komukoli z nás, na náš instagram či facebook nebo e-mail,“ upřesňuje Mariya Kalantay a dodává, že není potřeba se ostýchat přijít třeba jen jednou. Uvědomuje si, stejně jako další Medici na ulici, že tato aktivita není pro každého medika či medičku. Vypichuje ale, co může budoucím lékařům zkušenost s bezdomovci přinést.

„Je to extrémně nízkoprahové. Máte možnost mluvit s lidmi na ulici, naučit se najít si k nim přístup a později v praxi se takových lidí nebát,“ vyjmenovává Mariya. Navíc si studenti a studentky nejen na ulici, ale i v rámci pravidelných ošetřoven hezky procvičí ošetřovatelství, hodně se dělají obvazy. Často se totiž starají o chronické rány.

Medici na ulici při předávání ocenění Brána k druhým. Na fotografii je studentka 2. lékařské fakulty Majda Sadílková (v zelených šatech. Fotografie: Brána k druhým
Medici na ulici při předávání ocenění Brána k druhým. Na fotografii je studentka 2. lékařské fakulty Majda Sadílková (v zelených šatech). Fotografie: Brána k druhým

Nováček mezi Mediky na ulici musí být trochu trpělivý, než se na ošetřovny dostane. Vyjdou na něj zhruba dvě dvouhodinovky měsíčně, zájemců je docela dost. Zkušenější posléze pracují častěji.

„Jsme můstek mezi ničím a nemocnicí,“ říká Mariya Kalantay z pražské pobočky. „Vždycky mě překvapí, jak ti, co nemají vůbec nic, jsou schopni odevzdat tak moc: obrovský vděk. Je to něco, co jsem v nemocnici skoro nezažila,“ uzavírá jedna z mediček na ulici.

Medici na ulici. Fotografie: Milan Bureš
Medici na ulici. Fotografie: Milan Bureš

 

Vytvořeno: 18. 5. 2023 / Upraveno: 22. 5. 2023 / Kateřina Křenová