Zůstaňte doma, myjte si ruce, noste ústenky a pomáhejte si navzájem. Společně to zvládneme!

Magdaléna JelenováOndřej Ferra, studenti 2. ročníku Všeobecného lékařství, jezdí už druhý týden jako dobrovolníci v odběrové sanitce Zdravotnické záchranné služby v Praze.


Kde momentálně jako dobrovolníci přesně pracujete? Kdy jste začali a jak často jste ve službě?

Jako dobrovolníci pracujeme v odběrovém voze Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Začali jsme v pondělí 16. 3., sloužíme dvanáctihodinové směny, každý druhý či třetí den, někdy několik dní po sobě.

Kdo je vaším „zaměstnavatelem“, resp. zřizovatelem odběrových sanitek? Pod jakým zdravotnickým pracovištěm sanitky fungují?

Odběrové vozy jsou výsledkem společné práce více organizací. Jsme studenti 2. LF UK, zaměstnána je část z nás u Krajské hygienické stanice Praha, část u ZZS HMP, jezdíme ze základny Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, v jejich autě, které řídí strážníci Městské policie Praha. Odběrové sady nám poskytuje Nemocnice Na Bulovce, kde i odevzdáváme vzorky. Jsme moc rádi, že taková složitá spolupráce funguje. Je vidět, že když se chce, tak opravdu všechno jde.

Zleva: Ondřej Ferra, Magdaléna Jelenová, Ing. Bc. Zdeněk Bartoš, Městská policie Praha (řidič)

Kolik dobrovolníků z 2. LF se vás v tuto chvíli na sanitce střídá? Kolik odběrových sanitek vlastně v Praze funguje? A kdo další kromě vás tvoří posádku sanitky?

Momentálně v Praze fungují čtyři odběrová vozidla. Studenti 2. LF obsazují dvě z nich. Vozidlo řídí strážníci Městské policie Praha, dva studenti zajišťují práci na místě. U jednoho vozidla se po dvanáctihodinových směnách střídá 10 studentů, tak abychom zajistili provoz vozidla sedm dní v týdnu.

Jak probíhá návštěva a odběr u pacientů doma – co je konkrétně vaším úkolem?

Naším úkolem je odebírat od vybraných pacientů vzorek k testování pro přítomnost viru SARS-CoV-2. S pacienty se setkáváme na ulici, před jejich domem, z bezpečné vzdálenosti s nimi vyplníme žádanku, kterou posíláme se vzorkem do laboratoře. Pak přichází na řadu samotný odběr, za přísných bezpečnostních opatření provádíme výtěr z nosohltanu. Pacienty také instruujeme o dalším postupu, případně odpovídáme na dotazy ohledně karantény, výsledků a tak podobně.

Pro koho obecně je odběr prostřednictvím speciální sanitky primárně určen, v jakých případech má tato služba největší smysl?

Obecně je určen pro rizikové pacienty a jejich rodiny, pacienty starší 65 let, děti pod 5 let věku a pacienty se sníženou imunitou, například kvůli onkologickému onemocnění. Také provádíme kontrolní odběry u pacientů s již dříve prokázanou nákazou, pro potvrzení jejich uzdravení. Největší smysl má u pacientů, u kterých je nežádoucí, aby za testováním museli cestovat a potkat větší množství lidí. Ať už pro jejich vlastní bezpečnost, nebo pro zamezení dalšího šíření nákazy.

Kdo a na základě jakých kritérií v tuto chvíli určuje „pořadník“ – tj. ke komu a v jakém pořadí pojedete?

Pořadník sestavuje Krajská hygienická stanice Praha, na konkrétní výjezdy nás podle něj posílá zdravotnické operační středisko pražské záchranky. Rozhodují na základě výše uvedených kritérií, také se snaží, aby naše denní trasa byla co nejvíce efektivní – snaží se minimalizovat dobu strávenou přejezdy, abychom měli co nejvíce času na pacienty.

Kolik odběrů denně provedete? Jak dlouho v průměru trvá jedna návštěva a jak dlouho lidé na odběr čekají?

Jedno odběrové auto zvládne za den odebrat v průměru 35–40 vzorků, na každém místě jsme zhruba 15 minut, pokud testujeme např. celou rodinu, tak déle. Doba čekání se pohybuje v řádech několika dnů, ale nejspíš se se stoupajícím počtem nakažených bude prodlužovat.

Jak se chovají lidé, ke kterým jezdíte? Respektují vaše pokyny, spolupracují tak, aby byla zachována i vaše bezpečnost?

Všichni se snaží spolupracovat, někdy musíme opakovaně upozorňovat na bezpečné vzdálenosti nebo na zakrytí úst a nosu. Nejčastější emocí je vděčnost, pacienti nám děkují a přejí hodně štěstí. Negativní zkušenosti máme taky, ale jsou velmi vzácné.

Jak jste chráněni vy sami proti případné nákaze? Máte z nákazy obavy?

Všichni jsme vybaveni uniformami záchranné služby, respirátory, brýlemi a rukavicemi. Ten, kdo provádí samotný odběr, má navíc celotělový oblek a ještě vnější plášť, který svléká po každém výjezdu. Riziko nákazy si všichni uvědomujeme, pečlivě dodržujeme bezpečnostní postupy. Věříme svým ochranným prostředkům, přesto návštěvu babičky zatím odložíme.

Co vám tato zkušenost dává?

Neocenitelné zkušenosti, náhled do práce záchranné služby a hygienické stanice. Dává nám pocit, že i během studia můžeme přiložit ruku k dílu. Seznámili jsme se se spoustou skvělých lidí – policistů, záchranářů, hasičů, dispečerů, epidemiologů, laborantů, lékařů a dalších mediků, kteří všichni společně pracují naplno a věří, že se nám podaří pandemii zvládnout. Jízda na majáky je samozřejmě také zážitek.

Chtěli byste něco vzkázat veřejnosti, kolegům na fakultě? Co z vašeho pohledu je v tuto chvíli podstatné dodržovat?

Rádi bychom pozdravovali všechny ostatní studenty, kteří dobrovolně pomáhají už tak přetíženému zdravotnímu systému. Vážíme si všech, kteří přiložili ruku k dílu, ať už pomáháte v nemocnicích, šijete ústenky nebo hlídáte děti, zásobujete seniory, nebo jen důsledně dodržujete karanténu, děkujeme vám. Žádné nové rady nemáme, zůstaňte doma, myjte si ruce, noste ústenky a pomáhejte si navzájem. Společně to zvládneme.

Vytvořeno: 24. 3. 2020 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková