FN Motol potřebuje kvalifikované dobrovolníky z řad mediků

MUDr. Martin Holcát, MBA, náměstek pro léčebně preventivní péči FN Motol, žádá mediky – dobrovolníky o pomoc. Proč nemocnice studenty potřebuje a jakým způsobem je chce do péče o pacienty zapojit, čtěte v rozhovoru.

Jsem medička/medik a chci pomáhat ve FN Motol. Jak se můžu přihlásit?

Máte-li zájem o dobrovolnou pomoc, registrujte se co nejdříve prostřednictvím e-mailu mimoradna.opatreni@lfmotol.cuni.cz. Uveďte, prosím, své jméno, kontaktní telefon a ročník studia.

Pokud se rozhodnete zapojit později, můžete kontaktovat přímo náměstka pro LPP MUDr. Martina Holcáta, MBA, na adrese @email nebo @email, nebo na tel. čísle 224 431 010.

Děkujeme!


MUDr. Martin Holcát, MBA
foto: archiv FN Motol

Proč potřebuje FN Motol dobrovolníky z řad studentů?

Včera (v úterý 10. 3., pozn. red.) bylo rozhodnutím vlády řečeno, že FN Motol bude jednou z cca 20 velkých nemocnic v České republice, která bude přijímat pacienty s koronavirem, bude zde hospitalizovat těžší případy. Ty nejtěžší bude třeba připojit na dýchací přístroje nebo na ECMO a bude nutné se o ně intenzivně starat. To znamená bojovou linii, kdy nevíme, kolik lůžek budeme muset uvolnit, která oddělení. Další závažnou věcí je, že vše závisí na zdravotnickém personálu. Stejně, jako budou přibývat pacienti, se pacienty mohou stávat sami zdravotníci, tak, jak se to teď děje např. v Itálii. Už nyní máme nedostatek sester, v některých oblastech, např. na sálech nebo na anestezii. Při větším náporu budeme potřebovat zapojit do péče o pacienty i kvalifikované dobrovolníky, a těmi kvalifikovanými dobrovolníky jsou především studenti medicíny.

Budou medici v kontaktu s nakaženými, nebo budou primárně vypomáhat jinde?

Zatím počítáme s tím, že by pomáhali např. při operacích na sálech u elektivních, tj. objednaných výkonů, že by vypomáhali jako ošetřovatelé. Je ale velmi pravděpodobné, tak, jako je to teď už na Bulovce, že by pomáhali ošetřovat i pacienty postižené koronavirem. Myslím, že to bude pro ně velká praxe. Já jsem jako student strávil šest týdnů na infekci na Bulovce a byla to zajímavá zkušenost.

Mohou se jako dobrovolníci přihlásit studenti ze všech ročníků, nebo pouze z těch vyšších?

Ošetřovatelskou péči, která bude někde na úrovni sester, mohou dělat medici od 4. do 6. ročníku. My ale budeme potřebovat zapojit i ostatní studenty, klidně od 1. ročníku, na úrovni pomocných sil, kvalifikovaných sanitářů nebo v administrativě.

V jakém pracovně-právním vztahu budou k nemocnici? Budou za svoji práci honorování?

Nebude to zadarmo, budou mít dohodu o pracovní činnosti, kterou s nimi uzavřeme. V tuto chvíli jsou zde nějaké drobné administrativní zádrhele, např. školení BOZP. A také povinná zdravotní prohlídka, což by ale medici měli mít, např. očkování proti hepatitidě, protože vstupují do rizikového prostředí. Budeme se snažit nezbytný administrativní proces maximálně zjednodušit a zrychlit.

Mohou se dobrovolníci hlásit už teď?

Já jsem dnes dopisem požádal pana děkana, zda by fakulta studenty mohla oslovit a připravit pro nás seznam dobrovolníků, včetně kontaktů. Potřebujeme vědět i to,  z kterého jsou ročníku, abychom je mohli kvalifikovaně zařadit. My je pak podle potřeby budeme sami oslovovat a zapojovat. Pokud už někteří studenti spolupracují s konkrétní klinikou a mají o dobrovolnictví zájem, tak jim zajistíme, aby mohli na té klinice dál pracovat. Pokud vím, tak někteří už se ozvali. Zítra s nimi budeme jednat a uděláme jim pracovní smlouvu.

Když se zítra někdo ozve, že by měl zájem jako dobrovolník pomáhat, od kdy je reálné, že by mohl v nemocnici pracovat?

Pokud bude potřeba, tak hned. Zatím ta potřeba není tak masivní, ale dá se předpokládat, že situace bude horší a že pomoc budeme potřebovat.

Jakým způsobem bude zajištěna bezpečnost dobrovolníků v souvislosti s nákazou koronavirem?

Stejně, jako můžeme zajistit bezpečnost všech zdravotníků. Tj. budou mít osobní ochranné pracovní pomůcky, OOPP, jak tomu říkáme. Ty nyní v určité míře a kvalitě dostáváme, je to hlavně na ministerstvu, aby jich zajistilo dost. Musí je zajistit, a slibují, že ano. Ozývají se i noví výrobci, kteří nám nabízejí ochranné pomůcky. Ale je to svým způsobem válečný stav.

V tom válečném stavu se budou muset zapojit všichni. Podle toho, co popisují italští kolegové, a teď už i kolegové v Německu a jinde, se nedá vůbec predikovat, jak se situace bude vyvíjet. Na základě zkušeností z Číny víme, že byli postiženi i zdravotníci, kulminaci už ale mají za sebou, začínají mít prázdné nemocnice. Nikdo nedokáže odhadnout procento nemocných. Je to čtení z křišťálové koule.

Kolik dobrovolníků potřebujete – je to v tuto chvíli nějak omezeno?

Nedokážeme v tuto chvíli říct, kolik dobrovolníků budeme potřebovat, ani jaký bude zájem. Podle informací z Nemocnice Na Bulovce, kde už dobrovolníky využívají, byl dokonce větší zájem mediků o výpomoc, než kolik jich akutně potřebovali. My bychom rádi registrovali všechny, kteří budou zdraví a schopní. Musí to být ale opravdu dobrovolníci, nikoho k tomu nemůžeme v této fázi nutit.

Registrujete už nyní nějaký větší výpadek mezi zaměstnanci FN Motol z důvodu uzavření škol, a tudíž nutnosti zůstat doma s dětmi?

My pociťujeme výpadek sester dlouhodobě, už několik let. Takže i proto pomoc potřebujeme a budeme potřebovat. Kvůli zavřeným školám momentálně zůstalo doma s dětmi asi 18 lidí, a to ještě ne denně. Takže to není zatím to nejkritičtější. Mateřské školy, včetně té zde ve FN Motol, zatím zůstaly otevřené. V současné době hledáme možnost postarat se zaměstnancům o děti, řekněme, od 6 do 12 let. Pomoc hledáme v tomto případě mezi studenty pedagogiky.

Vytvořeno: 12. 3. 2020 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková