Pravidelně si píšeme nebo voláme, abychom se navzájem ujistili, že studium zvládáme

Na 2. lékařské fakultě starší studenti pomáhají mladším. Ještě před začátkem akademického roku probíhá soustředění v Dobronicích u Bechyně, na kterém si starší studenti vezmou na starosti nové prváky. Každý kruh má k dispozici dva studenty z vyšších ročníků, na které se může se vším obrátit. V září 2020 sice tradiční seznamovací kurz v Dobronicích nemohl proběhnout, ale o své tutory prváci nepřišli. Jak komunikace starších s nováčky probíhá v koronavirových časech, vysvětluje jedna z tutorek – Františka Sedlecká z 2. ročníku a jeden z prváků – Lukáš Zrzavý.


Františka Sedlecká

2. ročník Všeobecného lékařství

Každý, kdo přijde na fakultu do prváku, je tak trochu hozen do cizích vod a musí se v tom naučit plavat. Ráda pomáhám mladším kámošům se na fakultě zorientovat, především protože jsem loni byla v jejich kůži a vím, že bylo bezva mít se na koho obrátit s dotazem. Obzvlášť těžké to má ročník, který s přestupem na vysokou školu bojuje z domova od svého počítače. Ale i když se zrušily prvácké Dobronice, s kruhem jsme se několikrát viděli. Snažila jsem se jim předat veškeré svoje know-how na prvák. Z čeho se učit, kdy a jak se začít připravovat na testy, kdo jak zkouší. Pravidelně si píšeme nebo voláme ve skupině, abychom se navzájem ujistili, že studium zvládáme. Před začátkem zimního semestru jsme jim Žížalu i část motolské nemocnice ukázali, aby alespoň věděli, odkud se jim streamují přednášky. Asi by bylo hezčí, kdybychom to mohli probrat v pátek nad hořkou odměnou, ale doba tomu nepřeje. I tak se snažíme, aby letošní první ročníky (stejně jako všechny ostatní) věděly, že v tom nejsou samy a že to zvládnou. Koneckonců vzniklo takhle nejedno meziročníkové přátelství.


Lukáš Zrzavý

1. ročník Všeobecného lékařství

Když jsem nastupoval do prváku, měl jsem trochu strach, jak se zvládnu v novém prostředí zorientovat, jak poznám lidi ze svého ročníku a zkrátka jak to všechno bude… Moje obavy byly ale naprosto zbytečné. Dobronice ani žádný jiný seznamovací kurz bohužel neproběhly, nicméně se potvrdila ona pověst, že na Dvojce panuje rodinná atmosféra. Každý kruh mají na starost starší spolužáci, kteří nás celým prvákem provázejí. Můžeme se jich ptát na vše, co nás jenom napadne. Náš kruh dostala Fany. Přátelská, milá a nápomocná holčina, která nám pomáhala, jak se dalo. Provedla nás areálem Motola, ukázala nám všechny možné cesty do motolské jídelny, poradila, bez jakých učebnic se neobejdeme, jak se učit a na co si dávat pozor. Příjemný bonus byl, když jsme se s ní setkali i na pitevně, kde se nám snažila do hlav nahustit všechno potřebné k popitevnímu zkoušení jako demonstrátorka. Naše úspěchy s námi pak taky patřičně oslavila.

Ač se může zdát, že medicína je jen o učení a stresu, můžu tento mýtus zatím vyvrátit… Jde jen o to, si dobře rozplánovat čas a pak vám zůstane prostor i na ostatní aktivity, než je škola. Zkrátka záleží na přístupu jednotlivce.

Můžu vás všechny, kdo uvažujete nad studiem medicíny na naší fakultě, jen povzbudit – ač se možná obáváte nového prostředí, školy, lidí, ujišťuju vás, že na Dvojce se nikdy neocitnete sami a vždy tu bude někdo připraven vám pomoci a povzbudit vás! A v tom tkví další tajemství úspěchu… nebojte se svěřit se svými starostmi – všichni jsme na jedné lodi a všichni máme společný cíl – stát po 6 letech v Karolinu s titulem MUDr.

Všem budoucím prvákům držím palce při jejich začátcích na VŠ, ale vězte, že na to máte, i když se vám to teď možná zdá nemožné!

Těším se na vás v příštím akademickém roce!

Vytvořeno: 13. 4. 2021 / Upraveno: 12. 5. 2021 / Mgr. Juan Zamora