Medici v první linii

Novinářka a fotografka Lenka Klicperová sbírala materiál k textu a fotky minulý týden v úterý a ve čtvrtek na urgentních příjmech FN Motol a Nemocnice Na Bulovce, kde dobrovolně pomáhají i studenti 2. lékařské fakulty.


Nemocnice, a zejména urgentní příjmy a infekční kliniky čelí velké zkoušce. Koronavirus postavil před zdravotníky nové výzvy. Primáři exponovaných oddělení se museli rychle přizpůsobit krizi a dnes a denně vymýšlejí a improvizují podle toho, jak se pandemie COVID -19 vyvíjí. Na pomoc povolali i mediky, pro které je to skok rovnou do praxe.

Po deváté ráno se v motolské nemocnici schází na dětském urgentním příjmu skupina studentů a studentek. Jsou z 2. lékařské fakulty a lékařské fakulty v Hradci Králové. Jsou tu proto, aby pomohli.

Jitka Dissou, primářka dětského urgentního příjmu, si mediky shromažďuje a dává jim rychlokurz dětské pediatrie. Připravuje je na to, co přijde. Medici budou pomáhat třídit pacienty a organizovat jejich vyšetření. Musí každému příchozímu – jak malému pacientovi, tak jeho rodiči – změřit teplotu a zjistit, kam ho odeslat. Musí se připravit na nestandardní situace. „Připravte se na to, že rodiče budou někdy hysteričtí, budou na vás křičet. Je to legitimní, mají strach o své dítě. Vy je musíte umět uklidnit,“ říká zkušená primářka. Během své přednášky medikům zvedne několik telefonátů. Musí řešit, improvizovat, organizovat. A medici se tak s ní učí zvládat naprosto nestandardní situaci.

„Je to dobrá příležitost pro nás pro studenty dostat se do nemocničního prostředí,“ říká Ivana Kecman. „Když jsme si tohle povolání vybrali, tak musíme počítat i s tím, že se můžeme nakazit, a že je to teď COVID-19, tak je to COVID-19,“ říká Veronika Tomková.

„Už se mi i stalo, že se se mnou můj spolubydlící nechtěl úplně bavit,“ popisuje už dost časté problémy zdravotníků v společenském prostoru další ze studentek.

„Počítáme s tím, že třeba tak měsíc neuvidíme svoje prarodiče, samozřejmě děláme všechno proto, abychom domů virus nepřenesli, snad k tomu nedojde,“ říká Mariya Kalantay. „Je to rozhodně lepší, než zůstat doma a nic nedělat,“ dodává studentka.

Další studenti medicíny pomáhají s náběry pacientů v improvizovaném odběrovém místě Nemocnice Na Bulovce. Třídí pacienty, vyřizují administrativu, odesílají pacienty s podezřením na COVID-19 do odběrového kontejneru. Další studenti zase pomáhají třeba na infolince odbavovat výsledky vyšetření a dotazy pacientů. Jako Emilia Petríková. Je to podle ní velká škola asertivity. Emilia odbavuje jeden hovor za druhým, uklidňuje pacienty, prosí je o trpělivost. „Velmi se hodí, že jsem už téměř na konci studia a dokážu jim srozumitelně vysvětlit i medicínské otázky,“ říká v krátké pauze mezi hovory Emilia. Korovinová krize je tak ve svých důsledcích alespoň v něčem pozitivní – budoucí lékaři získají neocenitelné zkušenosti. Mít zkušené a spolehlivé lékaře je nejen ve dnech pandemie  velká devíza.

Lenka Klicperová

Vytvořeno: 26. 3. 2020 / Upraveno: 31. 3. 2020 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková