Cestu mezi FN Motol a areálem na Plzeňské výrazně zrychlí lanová dráha

Štítky

Na necelých šest minut se od října 2021 zkrátí přesun mezi motolskou nemocnicí a preklinickými ústavy na Plzeňské. Umožní to lanovka, na jejíž stavbu se vedení fakulty podařilo nečekaně získat dotaci ve výši 55 milionů.

„Mám radost, že se jako děkan ještě dočkám situace, kdy se naši studenti budou mít možnost dostat z přednášky ve Velké posluchárně na seminář na Plzeňské bez problémů i během krátké přestávky a ještě se u toho pohodlně nasvačit,“ uvedl prof. Vladimír Komárek. „Pro studenty a zaměstnance plánujeme využití lanovky dotovat, cesta bude po předložení průkazu ISIC nebo zaměstnanecké karty zdarma,“ dodal. Cena jízdného pro ostatní zájemce zatím nebyla stanovena, neměla by ale přesáhnout 50 Kč za zpáteční cestu.

Dotační podprogram Technická infrastruktura Ministerstva pro místní rozvoj, v jehož rámci fakulta dostane potřebné prostředky na financování stavby, se zaměřuje na zkvalitňování služeb podpůrné infrastruktury, která povede ke zvýšení intenzity společných výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Stavební řízení proběhlo díky nouzovému stavu ve zrychleném režimu, proto mohla stavba začít již nyní, v koordinaci s dalšími stavebními aktivitami v areálu na Plzeňské.

Horní stanice sedačkové lanovky vzniká u jižní vrátnice v těsné blízkosti plánované multifunkční budovy, která by zde měla stát v roce 2026. Dolní stanice se staví v prostoru bývalé parkovací plochy nedaleko nově budované budovy A, poslední části modernizovaného areálu teoretických ústavů.

Zkušební provoz by měl být zahájen v srpnu tohoto roku, plný provoz pak v říjnu 2021.

Vytvořeno: 1. 4. 2021 / Upraveno: 2. 6. 2021 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.