Zápisky ze senátu (17. února 2021)

Vracejí se tradiční zápisky, v nichž dění na zasedáních fakultního senátu shrnují studentští senátoři. Píše MUDr. Eva Fürstová.


Po delší pauze se znovu hlásíme se Zápisky ze senátu! 17. února proběhlo ustanovující zasedání nového senátu pod vedením nejstaršího a zasloužilého senátora, prof. Škáby.

Hlavním bodem programu prvního zasedání je tradičně volba předsednictva. V úvodu jsme si vyslechli krátká představení kandidátů. Za studentskou komoru se o předsednictvo ucházeli Viktor Veselý a Martin Jirásek, za pedagogy dr. Trojánek, prof. Keil a prof. Zuna. Studenti kladli důraz na budoucí prezentaci fakulty a lepší propojení mediků a fyzioterapeutů. Dr. Trojánek a prof. Keil, duo minulého předsednictva, navazují na svoje předchozí volební období: stojí o hlubší propojení pedagogické a studentské komory, ale i pedagogů vzájemně a hlavně chtějí zvýšit aktivitu ekonomické komise a zlepšit finanční ohodnocení učitelů. Prof. Zuna zdůraznil hlavně potřebu férové a upřímné komunikace dovnitř senátu, ve spolupráci s vedením chce pracovat na zlepšování fakulty, ať jsme nejlepší.

Ve studentské komoře nedošlo k žádnému překvapení, uspěli oba avizovaní kandidáti. U pedagogů postoupil do druhého kola dr. Trojánek (9 hlasů) a prof Keil (6 hlasů). Předsedou akademického senátu 2.LF UK se stal s 18 hlasy znovu dr. Trojánek a místopředsedou s 20 hlasy dr. Viktor Veselý. Gratulujeme!

Jako další bod programu se ustanovily poradní orgány senátu: legislativní, pedagogická, ekonomická a sociální komise. Seznam členů naleznete v prezentaci senátu na našem webu.

Děkan prof. Komárek nás seznámil s děním posledních týdnů. Novou přednostkou Ústavu epidemiologie se stala MUDr. Pavla Čermáková, Ph.D. Na schůzce přednostů bylo představeno nové kurikulum a nová metodika evaluace vědy. Důležitá informace! Nebude jednoduché implementovat změny kurikula pro stávající studenty a je možné, že bude platit až pro studenty, kteří ke studiu teprve nastupují. Vedení fakulty pracuje na tom, aby tuto situaci vyřešilo, protože změny přinášejí řadu vylepšení stávající výuky. Děkan zmínil problémy brexitu, který může způsobit komplikace při uznávání našeho vzdělání ve Velké Británii. Děkanát jedná o podmínkách, Velká Británie požaduje tři měsíce praxe na interním a tři měsíce na chirurgickém oboru a pak šest měsíců dle výběru studenta. Kolegium děkana je spíše nakloněno obnovení oboru Radiologický asistent, ale vše je ještě v jednání. Dle jednání s prof. Konvalinkou se chystá úprava vědeckých programů, měla by vzniknout meziuniverzitní a mezioborová podpora.

Děkan nás seznámil s prohlášením děkanů lékařských fakult. Všech osm děkanů se shodlo na tom, že jednoznačně odmítají nucenou pracovní povinnost. Ministr Blatný slíbil, že nebudou studenti rozhodně vytrháváni ze své práce, pokud už někde pracují, ale bližší informace k pracovní povinnosti nejsou. Na závěr děkan avizoval přípravu metodického pokynu k výuce, který je nyní k dispozici na webových stránkách fakulty.

Senát schválil novou disciplinární komisi; obor Aplikovaná fyzioterapie (který odpovídá současnému NMgr. Fyzioterapie); a novou změnu pravidel přiznávání stipendií zahraničním studentům (nově na stipendium dosáhnou studenti v prospěchovém percentilu 90–100).

Z dalších důležitých informací: Byl zrušen fakultní ples. Vědecká konference je zatím plánována na 2. a 3. června 2021. Je možnost žádat děkana a rektora o stipendium v akutní tíživé situaci!

Nové složení senátu včetně kontaktních informací najdete na našem webu zde, neváhejte a obracejte se na své senátory s nápady, připomínkami nebo stížnostmi, jsme tu pro vás!

Příští zasedání senátu je plánováno na 17. března. Připomínám, že zasedání jsou veřejná a všichni jste srdečně zváni!

Eva Fürstová
senátorka za studentskou komoru AS 2. LF UK

Vytvořeno: 5. 3. 2021 / Upraveno: 3. 5. 2021 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.