10 důvodů, proč vyplnit studentskou anketu

Anketa je naprosto nezbytná pro získání zpětné vazby o výuce od studentů. Zabere vám pár minut a fakultě přinese spoustu cenných informací. 10 důvodů, proč vyplnit anketu, sepsal čerstvý absolvent 2. LF UK MUDr. Adam Láznička. Vyplňovat můžete do 30. září 2019!


1. Dobrá výuka – líbí se vám, jak se konkrétní předmět vyučuje? Styl přednášek? Témata? Napište to, ať přednostové vědí, co zachovat!

2. Špatná výuka – nelíbí se vám semináře či praktika? Styl výuky? Způsob získání zápočtu a zkoušky? Máte možnost se vyjádřit.

3. Dobří učitelé – podpořte svého oblíbeného učitele. Podle výsledků ankety se každý rok na plese vyhlašují Učitelé roku!

4. Špatní učitelé – chová se k vám nějaký učitel povýšeně nebo nespravedlivě? Neumí přednášet nebo komunikovat během výuky? Ohodnoťte jej v anketě a ideálně do komentáře napište, v čem vidíte problém.

5. Peníze – část rozpočtu ústavů a klinik se určuje podle jejich hodnocení v anketě, výsledky tedy mají vliv i na finance.

6. Anonymita – anketa je anonymní. Přihlašujete se jen proto, aby si u vás SIS „odškrtl“ kolonku vyplnil/nevyplnil. Nelze dohledat, který student zadal hodnocení ani jaký napsal komentář. Nikdo vám ale samozřejmě nebrání se podepsat.

7. Nikdo to nečte – není to pravda! Anketu čtou přednostové a školští zástupci, kteří na ni musejí reagovat (odpovědi pracovišť naleznete po přihlášení na webu 2. LF v sekci Studium – Studijní aplikace – Odpovědi pracovišť). Kromě toho se anketou zabývá kolegium děkana i senát – pokud se objeví opakující se problém, hledá se okamžité řešení.

8. Lynč – anketa nemá v žádném případě sloužit jako pranýř. Pokud se vám výuka nebo učitel nezamlouvají, lze to napsat slušně, bez urážek a vulgarismů.

9. Každý hlas se počítá – v množství je síla. Čím vyšší bude návratnost ankety, tím spíše se problémy v ní zmíněné bude vedení fakulty zabývat.

10. Příští generace – ano, než dojde k některým změnám, trvá to delší dobu. Opatření, která z ankety vyplynou, se možná vás samotných nedotknou, ale mohou výrazně usnadnit studium mladším ročníkům. A pokud totéž pro vás udělají starší spolužáci, pozitivní změny zažijete i vy sami.

Vytvořeno: 20. 9. 2019 / Upraveno: 10. 5. 2021 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková