Země medúz a ohňostrojů

Štítky

Veronika Časarová, studentka 4. ročníku Všeobecného lékařství, strávila letní stáž na Maltě. Píše esej a posílá fotografie.


Minulý podzim jsem se rozhodla, že bych ráda v létě vyjela na klinickou stáž s organizací IFMSA. Jelikož byly tou dobou ještě stále nejisté podmínky mimoevropských zemí v souvislosti s pandemií a zároveň jsem chtěla někam do tepla k moři, zvítězila u mě nakonec Malta. Před odletem bylo potřeba zařídit některé administrativní náležitosti a koupit si letenku. Jelikož s námi místní komunikovali už měsíc dopředu a já věděla, že v nemocnici začínám hned 1. srpna, rozhodla jsem se odletět poslední den července.

Po příletu jsem se vypravila na adresu svého ubytování. Tam mě už přivítali mé kontaktní osoby spolu s ostatními studenty. Všech 37 srpnových stážistů bylo ubytováno ve dvou domech v pokojích po dvou, čtyřech nebo šesti lidech. Domy byly slušně zařízené, s několika koupelnami, kuchyní, ale měly jednu velkou nevýhodu, a to tu, že v nich nebyla klimatizace. Už během prvních minut na Maltě jsem si uvědomila, že větrák, studená voda a stíny na ulicích se stanou mými nejlepšími kamarády.

Další den ráno jsme již vstávali do nemocnice. Svou stáž jsem trávila na oddělení gynekologie a porodnictví. Na Maltě jedou podle britského způsobu organizace zdravotnictví, takže trvalo pár dnů, než jsem se v nemocnici zorientovala. Na každém oddělení je několik firms v čele s nejzkušenějším doktorem – consultant – spolu s jeho několika lékaři různé úrovně postgraduálního vzdělání. Každá firm má své vlastní pacienty a svůj vlastní plán. Firm mého konzultanta byla zaměřena primárně na gynekologickou část. Většinou jsem v nemocnici trávila čtyři hodiny, v osm hodin začínal den vizitou a poté jsme se již rozešli s mladšími lékaři tam, kde nás bylo zrovna potřeba. Úterky byly vyhrazené na plánované zákroky a čtvrtky na ambulance a preventivní prohlídky. Ve středu se většinou dělala předoperační vyšetření na následující týden. Měla jsem možnost vidět spoustu zajímavých operací, císařské řezy a naučila jsem se vyšetřovat pacientky po porodu.

Po celou dobu stáže byl pro nás od místní pobočky připraven společenský program, kterého se spolu s námi účastnili i maltští studenti. Na začátku měsíce jsme obdrželi přesný rozvrh na celé následující čtyři týdny s tím, že pro nás měli naplánované různé aktivity většinou na pět dnů v týdnu. O víkendech jsme jezdili lodí na výlety na jiné ostrovy a v týdnu jsme chodili na večeře do místních restaurací, na festivaly, vyzkoušeli jsme všechny možné vodní sporty nebo jsme jen spolu jeli na pláž vychutnat si piknik při západu slunce. Program byl opravdu nabitý, pestrý a myslím si, že každý si našel to své.

I přesto, že jsem ze začátku váhala, zda zrovna po třeťáku na stáž vyjet, a ve zkouškovém období jsem o tom  častokrát pochybovala, nakonec si myslím, že to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Měla jsem možnost poznat medicínu ze zahraniční perspektivy, našla jsem si přátele ze všech koutů světa a právě i díky organizaci místní pobočky IFMSA a jejím skvělým členům se stal pro mě tento měsíc nezapomenutelným.

Vytvořeno: 3. 11. 2022 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.