Základní tabulky i poznámky najednou? Díky Notesu už ano!

Notes je k mání na děkanátu za cenu 70 Kč.  Foto: Kristýna Kolovratová

Pro studenty nejen 2. lékařské fakulty, kteří jsou v klinických ročnících, máme užitečnou novinku. Nese název Notes. V kompaktním formátu A6 s kroužkovou vazbou a propiskou nabízí praktické informace a spoustu prostoru pro poznámky ze stáží.


Na počátku byla Mariya Kalantay, někdejší studentka, dnes již absolventka Všeobecného lékařství a grafička Linda Kriegerbecková, grafička 2. lékařské fakulty. Mariya Kalantay se s podobným produktem setkala při svém Erasmu v Lisabonu.

„Mají to tam v trochu jiné podobě na fakultě a i jako zahraniční studentce mi to hodně pomohlo. Tak jsem si říkala, že přesně tohle nám na fakultě chybí,“ objasňuje bývalá medička Kalantay, kde se zrodila idea notesu.

V té samé době nezávisle na zahraniční zkušenosti Maryie Kalantay vymýšlela Linda Kriegerbecková pro studentky a studenty zápisník s tipy a kalandářem. Obě dámy se setkaly, slovo dalo slovo a práce začala.

Notes kromě spousty volných stránek pro poznámky z vyšetřování pacientů či mouder a postřehů získaných od vyučujících obsahuje základní přehledy, tabulky a nejběžnější hodnoty, se kterými se  studenti mohou setkat.

Nenahrazuje učebnici

Na odborné stránce notesu má lví podíl doktor Ondřej Hloch z Interní kliniky. „Je tam něco z teorie jako základní laboratorní hodnoty, poslechové nálezy, hodnocení EKG  a řada dalších“ upřesňuje Ondřej Hloch.

„Jsou tam obsažené věčně se opakující informace, které si nikdy nikdo nepamatuje a už od 3. ročníku to na každé stáži musí lovit na internetech nebo z paměti. Takže mít je všechny pohromadě a navíc mít vždycky u sebe kam psát poznámky a anamnézy je proste skvělý,“ doplňuje z vlastní nedávné zkušenosti doktorka Kalantay.

Na odborné stránce notesu má lví podíl doktor Ondřej Hloch z Interní kliniky. Foto: Kristýna Kolovratová

„Nikdy nebylo ambicí, aby to byla učebnice. Záměrem bylo, aby to byl poznámkový blok, kde to hlavní jsou poznámky ať už z vyšetření pacientů, tak z toho, co jim předají vyučující,“ upozorňuje hlavní autor teoretické části Notesu doktor Hloch.

Odborné údaje obsažené v Notesu jsou z těch „věčně“ platných. „Myslím si, že zastarávat nebudou. Jsou to všechno obecné věci ať už propedeutické nebo laboratorní, případně takové, které v naprosté většině nepodléhají nějakému dynamickému vývoji,“ hodnotí Ondřej Hloch. 

Ilustrace pelikánů pro Notes vytvořila taktéž medička Veronika Zmeková.

„Ilustrace mě moc baví a práce na Notesu byla pro mě příjemným zpestřením dne. Často pro mě bylo těžké najít iniciální inspiraci, ale když už jsem se dala do práce, šlo to jako po másle,“ vysvětluje Veronika Zmeková.

V Notesu jako správná umělkyněukryla i malé tajemství: „V době, kdy jsem Notes ilustrovala, jsem byla těhotná a sháněli jsme zrovna s manželem základní výbavu. A tak dnes Baby Pelikán jezdí v přesně stejném kočárku, jako naše dcerka.“

Po grafické stránce dávala Notes dohromady Linda Kriegerbecková z Oddělení komunikace a vnějších vztahů. „Mně prostě baví dělat věci, které mají smysl,“ jen stroze utrousí, když ji žádám o rozhovor.

Přestože doktoru Ondřeji Hlochovi přinesla tvorba podkladů pro Notes práci navíc, také v ní vidí smysl. Zejména když šlo o podnět od studentů: 

„Jak je člověk delší dobu v klinické praxi, tak bývá odtržen od pohledu samotných studentů a od toho co potřebují a vnímají oni jako přínosné. V tom vidím největší benefit, že je notes je kombinací aktivity studentů, kteří do toho dali svoji vizi a já jsem jim s tím pomohl tak, že jsem to dal dohromady po odborné obsahové stránce.“

Notes je k mání na děkanátu za cenu 70 Kč. Vznikl totiž zrovna v roce, kdy si 2. lékařská fakulta připomíná 70. výročí svého osamostatnění.

Prodej a výdej
REKLAMNÍCH PŘEDMĚTŮ

Nakoupit u nás můžete každý čtvrtek od 12. 10. 2023.
Těšíme se na vás!

V případě dotazů nás kontaktujte e-mailem.

čtvrtek
10.00–13.00   13.30–15.00

děkanát, dveře č. 7
(1. patro budovy ředitelství FNM)

Platba pouze kartou!

Podrobnosti na webu

Vytvořeno: 18. 10. 2023 / Upraveno: 20. 10. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová