Vykouknout na pár měsíců z medické bubliny je velmi osvobozující

Štítky

Studentka 6. ročníku Všeobecného lékařství Anežka Marko strávila praktickou stáž Erasmus v nemocnici Klinički bolnički centar Rijeka v Chorvatsku. Píše esej a posílá fotografie.


Po ne úplně klinickém semestru na erasmu v Santiagu de Compostela jsem se rozhodla využít rozloženého ročníku a vyjet ještě na kratší praktický erasmus do chorvatské Rijeky. Prodloužila jsem si tak léto a strávila dva měsíce na gynekologicko-porodnickém oddělení a pediatrické klinice.

Splnila jsem si tak i svůj dětský sen – bydlet u moře. Nejlepší způsob, jak si vyčistit hlavu po celém dni na sále, je jen tak jít na pláž a koukat do vln nebo se podél moře procházet či běhat.

Pobyt v zahraničí není ze začátku vždycky lehký. Jste sami a musíte si poradit, upřímně jsem myslela, že podruhé už to nebude tak těžké, ale stejně mi prvních pár dní bylo do breku. Později ale začnete potkávat ostatní a najdete si nové přátele a to je si myslím ta nejlepší přidaná hodnota. Většinou se nebavíte jen s dalšími mediky, ale obecně s erasmáky nejen z různých kultur a zemí, ale taky jiných oborů a musím uznat, že vykouknout na pár měsíců z medické bubliny je velmi osvobozující.

První měsíc jsem byla na gynekologicko-porodnickém oddělení nemocnice Klinički bolnički centar Rijeka) a mohla se tak účastnit provozu na operačních sálech, asistovat u některých zákroků, ale samozřejmě chodit i na různě specializované ambulance a trochu se zorientovat v zobrazení na ultrazvuku. Viděla jsem poprvé amniocentézu, vyšetřovala těhotné, byla přítomna u několika porodů.

Lékaři i sestry na klinice byli moc milí a ochotní mi cokoli vysvětlit.

Druhý měsíc jsem stážovala v dětské části nemocnice. Každý týden jsem byla na jiném pediatrickém oddělení – vystřídala jsem JIP, hematoonkologii, gastroenterologii, kardiologii a neurologii.

Kromě stážování byl ale tento erasmus i hodně o odpočinku a užívání si studentských radovánek. Za celý rok jsem snad nesnědla tolik dortů jako za měsíc v Rijece, protože italská historie se nezapře a posezení s ostatními erasmáky nad kávou a zákusky byla moje oblíbená odpolední náplň. Víkendy jsem využila hlavně k objevování okolní přírody a musím říct, že chorvatské kopce mě opravdu nadchly.

Praktický erasmus jako kratší zahraniční zkušenost opravdu doporučuji, obzvlášť pokud se vám nechce opouštět rodnou hroudu hned na celý semestr. Určitě je ovšem možné vyjet do některé zahraniční instituce i na delší praktický erasmus.

Vytvořeno: 4. 1. 2022 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Juan Zamora