Vítězem 2. robotické olympiády se stal Sandro Vadovič

Ovládání robotické konzole Da Vinci. Foto: Adam Hříbal

Prsty sevřít joysticky, opřít čelo, sešlápnout pedál a soustředit se. Pak jemná hodinářská práce, neztratit oční kontakt. Každá vteřina se počítá. Tím si prošel každý student či studentka, kteří se rozhodli vstoupit do druhého ročníku Robotické olympiády. U konzole se vystřídalo 134 mediků.


Do finále unikátního projektu, v němž 2. lékařská fakulta umožňuje už studentům zkusit si pracovat s operační konzolí, postoupilo devět studentů a jedna studentka s nejlepším skóre. Vítězem se stal Sandro Vadovič.

„Člověk musí projít všemi etapami vývoje lékaře. Než se dopracuje robotiky, tak to chvíli trvá. Ale když něco doopravdy chcete, tak to dokážete,“ pronesl k finalistům na závěrečném ceremoniálu děkan 2. lékařské fakulty prof. Marek Babjuk.

Vítěz Robotické olympiády 2023 Sandro Vadovič přijímá gratulaci od děkana 2. lékařské fakulty prof. Marka Babjuka
Vítěz Robotické olympiády 2023 Sandro Vadovič přijímá gratulaci od děkana 2. lékařské fakulty prof. Marka Babjuka. Foto: Adam Hříbal

Poděkoval v první řadě firmě Synektik, bez které by fakulta neměla možnost nechat mediky a medičky okusit práci s operačním robotem. Jak děkan Babjuk uvádí, tuto možnost dává 2. lékařská fakulta svým studentům snad jako jediná v Evropě.

„Děkuji Vojtovi, který je duší tohoto projektu. Myslím si, že bez něj by to také nešlo,“ zdůraznil prof. Babjuk. Myslel tím MUDr. Vojtěcha Nováka, který je garantem celé Robotické olympiády.

Robotická olympiáda by se neobešla ani bez instruktorů z řad studentů, kteří si práci s konzolí Da Vinci zkusili už v loňském roce.

Garant Robotické olympiády MUDr. Vojtěch Novák v obležení finalistů 2. ročníku olympiády
Garant Robotické olympiády MUDr. Vojtěch Novák v obležení finalistů 2. ročníku olympiády. Foto: Adam Hříbal

Finalisti i instruktoři si užili také vyhlášení vítězů. Připíjelo se sektem. Samozřejmě nealkoholickým.

Letošní ročník Robotické olympiády zaujal i několik médií. Reportáže se objevily v České televizi, Českém rozhlase (v čase 7.25–7.30). Téma zaujalo i Seznam Zprávy či Vědátora.

Vytvořeno: 23. 5. 2023 / Upraveno: 17. 6. 2023 / Kateřina Křenová