Tři města v jednom

Štítky

Studentka 5. ročníku Šárka Boháčová posílá esej a fotky ze svého Erasmus pobytu v Gdaňsku.


Šárka Boháčová na svém Erasmus pobytu v Gdaňsku. Foto: Šárka Boháčová

Pro svůj studijní pobyt Erasmus jsem si vybrala polské město Gdaňsk, které rozhodně patří mezi polské klenoty a je jedním z nejvyhledávanějších měst při pobřeží Baltského moře. Obrovskou výhodou však je, že když se pro Gdaňsk rozhodnete, dostanete vlastně 3 města v 1.

Gdaňsk totiž funguje společně s Gdyní a Sopoty jako trojměstí, čehož se využívá i ve výuce zdejší lékařské univerzity.

I když se v číslech nejedná o zrovna největší město, příjemným překvapením bylo, jak je město živé a rozhodně se zde nudit nebudete. Výhodná je i jeho poloha pro cestování ať už po samotném Polsku nebo severských státech.

Výuka na moderní Gdaňské univerzitě je velmi podobná té v ČR, ale pár rozdílů najít určitě jde. Zdejší lékařská univerzita má také rozsáhlou anglickou divizi, se kterou Erasmus studenti absolvují své předměty a není tedy třeba bát se jazykové bariéry (kdy je navíc velkou výhodou i to, že polština není příliš odlišná od češtiny, a tedy i bez jakýchkoliv předchozích jazykových zkušeností porozumíte nadpoloviční většině).

Předměty si volíte sami z nabídky jejich 4. a 5. ročníku, takže možnosti jsou poměrně pestré (jen pozor, že některé předměty fungují pouze jeden ze semestrů). Poměrně příjemně mě překvapilo, že zde kladou velký důraz na praktickou část studia, a tudíž máte přístup k online nahraným přednáškám a je jen na vás, kolik času tomu chcete věnovat a v rámci výuky se vám snaží ukazovat hlavně pacienty.

Výuka na moderní Gdaňské univerzitě je velmi podobná té v ČR, Foto: Šárka Boháčová

Jediný poměrně velký rozdíl oproti naší fakultě je, že zkoušky jsou tady v naprosté většině písemnou formou. Zdejší vyučující jsou ale k Erasmus studentům velmi vstřícní, takže například změna data zkoušky a tím pádem ústí forma místo písemné rozhodně není problém.

Jediné minus pro mě bylo, že v rámci nemocnice nefunguje žádná jídelna, jsou zde pouze lehce předražené bufety.

Gdaňsk láká sice mnoho Erasmus studentů, ale naštěstí sehnat ubytování není příliš velký problém a máte i poměrně široký výběr od kolejí od univerzity k soukromým kolejím až po sdílené nebo i samostatné byty.

Zdejší organizace ESN je velmi aktivní, takže můžete vybírat ze širokého spektra aktivit a nudit se rozhodně nebudete a možná se vám jen zavaří hlava z množství jmen, která se budete snažit zapamatovat.

Z českých mediků jsem zde nakonec byla jediná, ale například mezi Slováky či Italy je zdejší destinace jedna z nejpopulárnějších, a i já ji všemi deseti doporučuji.

Vytvořeno: 11. 9. 2023 / Upraveno: 4. 12. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová