Student 2. LF UK akademickým mistrem světa v kanoistice

Štítky

Josef Havlík, student 5. ročníku Všeobecného lékařství na 2. LF UK, se věnuje rychlostní kanoistice již od dětství. Na závodech českého poháru stále reprezentuje město Přerov, odkud pochází. Už v mládežnických kategoriích se několikrát probojoval do reprezentačního týmu, v němž se prosadil např. již v roce 2013 na populární regatě Olympijských nadějí. Tam dosáhl ve své věkové kategorii na jednom kilometru na bronzovou medaili, a to v celosvětové konkurenci.

V letošní sezóně získal Josef Havlík vstupenku do reprezentačního týmu vůbec poprvé od svého nástupu na medicínu. Reprezentovat započal již letos na jaře, kdy se v květnu v českých Račicích konal světový pohár v rychlostní kanoistice. Na něm Josef společně se svým kolegou Vojtěchem Nováčkem (běžně reprezentujícím Duklu Praha) závodil na kilometrové trati deblkanoistů (C2 1000m), na které s Vojtěchem obsadili 8. místo.

Minulý víkend se v polské Bydhošti konalo akademické mistrovství světa, na němž Josef startoval se svým deblistou Vojtěchem na stejné trati 1000 m. Společně dosáhli na titul akademických mistrů světa.

kanoistika

Josef Havlík (vpravo) se svým deblistou Vojtěchem Nováčkem.

 

"Tato sezóna pro mě byla doposud nejúspěšnější v mé kariéře. S mým deblovým parťákem Vojtou Nováčkem jsme trať na jeden kilometr natrénovali nejdůsledněji, je to naše nejsilnější disciplína. I přesto jsme první místo nečekali po našich předchozích dvou čtvrtých umístěních. V cíli to bylo o to větší překvapení. K úspěchu mi rozhodně pomohla i mikina s logem 2. lékařské, která mě prohřála mezi závody,” komentuje své úspěchy Josef Havlík.

Rozhovor s Josefem pro Českou televizi z letošního světového poháru si můžete pustit zde, na 51:53.

Fotografie z mistrovství najdete v galerii.

Vytvořeno: 21. 9. 2022 / Upraveno: 10. 10. 2022 / Bc. Nikola Musilová