Slavnostní koncert zahájil akademický rok 2023/2024

Štítky
Epoque Quartet zaplnili Velkou aulu Karolina při Slavnostním koncertu 2. lékařské fakulty. Foto: Matouš Vokatý

Vyvrcholením prvního dne akademického roku 2023/2024 byl tradiční Slavnostní koncert 2. lékařské fakulty v Karolinu. Ovace vestoje na něm sklidil smyčcový Epoque Quartet.


„Je hezkou tradicí, že tyto koncerty pořádáme a pro mě je velkou ctí, že jsem ho mohl pomoci zorganizovat i v letošním roce. Moc mě těší, že jste přišli a že tady školní rok můžeme zahájit," přivítal slušně zaplněnou Velkou aulu Karolina děkan 2. lékařské fakulty UK profesor Marko Babjuk.

Na organizaci koncertu se podílí také Fakultní nemocnice Motol, kterou reprezentoval dr. Martin Holcát. Ten poděkoval jak studentům, tak i zaměstnancům FN Motol za to, že nemocnici pomáhají procházet všemi těžkými časy. 

Epoque Quartet předvedl skladby svého dvorního skladatele Jana Kučery, ale i Duka Elingtona až po filmové melodie z kmotra či Fantomase. 

„To jsou takové postavy, do kterých by se člověk někdy rád převtělil, když má vykonávat nějakou vedoucí funkci," zavtipkoval nad představením programu děkan Babjuk.

Vít Petrášek, violancelista Epoque Quartetu, připomněl, že toto hudební těleso hrálo na Slavnostním koncertu 2. LF už v minulém roce. „Pokud napřesrok pozvání nedostaneme, budeme si myslet, že je něco špatně," odlehčil začátek koncertu.

Děkan 2. lékařské fakulty prof. Marek Babjuk při zahájení Slavnostního koncertu. Foto: Matouš Vokatý

Po standing ovation přišel ještě přídavek, a když ani to publikum neukojilo, dali hudebníci melodií z večerníčku Pohádky z mechu a kapradí jasně najevo, že už je konec. 

V publiku byla směsice lidí. Jak studenti, tak zasloužilí profesoři. Jak úřednice z děkanátu, tak zaměstnanci motolské nemocnice. Jak mladí, tak staří. Jak vyšňoření, tak ležérně odění. 

Hvězdné hosty reprezentoval fenomenální hudebník Petr Malásek a se svou ženou, herečkou Danou Morávkovou. Byl to právě on, kdo své kamarády z Epoque Quartetu poprosil, aby vystoupili na fakultním koncertu. A po loňském velkém úspěchu si to letos zopakovali.

Neměl chuť si s nimi tento večer zahrát? „Samozřejmě, že měl. Ale zaprvé tady není klavír a za druhé oni si vystačí sami a jsou dokonalí," ocenil výkon na pódiu Petr Malásek.

Dana Morávková připojila vyznání našemu děkanovi: „Já si pana profesora strašně vážím a mám ho moc ráda.  Pan profesor je velkej frajer."

Po samotném koncertu se valná část auditoria přesunula na malý raut do předsálí Vlasteneckého salonku Karolina.

Zazněly původní skladby Jana Kučery i filmové melodie či jazz. Foto: Matouš Vokatý
Vytvořeno: 2. 10. 2023 / Upraveno: 4. 10. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová