Setkání učitelů farmakologie na EACPT Education Days 2023 v Amsterdamu přineslo skvělé inspirace a setkání

Info

Doc. Eva  Kmoníčková a doc. Svitlana Myronchenko přivážejí několik inspirací pro výuku. Fotografie: archiv autorky.

Farmakologie je věda, jejíž výsledky aplikují lékaři ve své denní praxi formou předepisování léčiv, ale i komunikací s pacientem. Tempo vývoje léčiv se neustále zrychluje, což je pro pacienty samozřejmě dobře. Na druhou stranu míra informací (anebo neznalost inovativních léčiv) přináší chybovost v předepisování a vícenáklady při léčbě následků špatné preskripce. S tím vším a mnoha dalšími aspekty se musí poprat vyučující předmětu Farmakologie na lékařských i dalších fakultách.

Svobodná univerzita Amsterdamu klade již dvacet let důraz na výuku farmakologie. Proto pod EACPT (The European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics) pořádá pravidelně EACPT Education Days. Tato akce je částečně podporována z programu Erasmus+.

Vyučující z evropských států si aktivně a otevřeně v rámci několika workshopů vyměňovali zkušenosti s výukou studentů a technickými a IT nástroji a diskutovali nad možnostmi a bariérami mezinárodní společné výuky farmakologie. Doc. Eva  Kmoníčková a doc. Svitlana Myronchenko přivážejí několik inspirací pro výuku. Všichni farmakologové z univerzit se ale shodují, že našim nepřítelem je omezený čas na výuku, proto je vizí vytvořit evropskou otevřenou platformu pro výuku klinické farmakologie.  V neposlední řadě proběhly plenární přednášky na témata: Sustainable prescribingArtificial intelligence in clinical pharmacology and education.

Mezi přednášejícími byl i farmakolog prof. Emilio J. Sanz ze španělské Univerzity La Laguna, který v minulosti pobýval nějaký čas v Praze. Kromě toho, že znal naši mezinárodně proslavenou prof. Helenu Raškovou, potěšil nás svou pamětí i jinak, když dokázal plynně odříkat: „Ukončete nástup a výstup, dveře se zavírají. Příští stanice I. P. Pavlova.“

doc. Eva Kmoníčková
přednostka Ústavu farmakologie

Na snímku (zleva) Eva Kmoníčková, Svitlana Myronchenko.

Vytvořeno: 26. 6. 2023 / Upraveno: 26. 6. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.