Salzburský seminář o infekcích byl skvělou zkušeností

Štítky

Salzburský seminář na téma infekčních nemocí byl nabitý informacemi, praktickým tréninkem, ale také nabídl příležitost poznat kolegy z 30 zemí světa. Českou republiku letos na semináři reprezentovali tři lékaři ze dvou našich pracovišť 2. LF UK a FN Motol. 


Česká delegace na Salzburské, semináři o infekcích.Zleva: Lukáš Kohout, Barbora Píšová, Jakub Hurych, Michal Kříha. Foto: Jakub Hurych

Ústavu lékařské mikrobiologie reprezentoval Jakub Hurych, z Kliniky infekčních nemocí a tropické medicíny jela Barbora Píšová a Lukáš Kohout. Doplnil je ještě náš absolvent Michal František Kříha (Infekční oddělení, Nemocnice České Budějovice). 

Salzburské semináře pořádané Open Medical Institute se pyšní dlouho tradicí a také kvalitou odborného programu. Letošní ročník semináře na Infekční nemoci zaštitovala stejně jako v předchozích letech prestižní Weill Cornell Graduate School of Medical Sciences vedená světově známým odborníkem prof. Royem M. Gulickem.

Program byl zaměřený na určitou skupinu infekčních nemocí a snažil se ji pojmout komplexně. Hlavními tématy byly HIV infekce a další pohlavně přenosné choroby, covid-19 či infekce kostí kloubů.

Přednášky nabízely jak pohled diagnostický, tak klinický. Na konci týdne, kdy si všechny informace „sedly“, si každý z nás mohl odnést velmi ucelený pohled na probíraná témata.

Příspěvky amerických, britských, rakouských či italských spíkrů se pyšnily vysokou kvalitou. Přednášející dokázali zaujmout zejména dokonalým zasazením do kontextu a také vyzdvihnutím hlavních přínosů do mikrobiologické či infektologické praxe.

Účastníci letošního Salzburského semináře o infekcích. Foto: OMI

Na programu byly i diferenciálně diagnostické semináře a zejména pak kazuistiky všech zúčastněných.

Na nich bylo fascinující pozorovat, jak některé infekce, které jsou u nás již raritní, jsou stále obrovským problémem v jiných zemích (např. tuberkulóza ve východní Evropě a Asii) a naopak, nemoci s častým výskytem u nás jsou v jiných koutech světa neznámé (např. klíšťová encefalitida).

Díky kazuistikám jsme tak nahlédli i do „kuchyně“ diagnostiky a léčby infekčních nemocí kolegů z Tuniska, Vietnamu, Mexika, Gruzie, ale i bližších zemí jako Polska, Chorvatska či Estonska.

Neskromnou poznámkou budiž to, že Jakub Hurych získal cenu za excelentní prezentaci kazuistiky na téma diagnostiky infekční endokarditidy, způsobené raritním patogenem kytokokem. 

Ač byl program velmi obohacující, byl zároveň náročný. To však organizátoři bravurně reflektovali dostatkem času na kávové přestávky a celým volným odpolednem, kterým vyzývali k návštěvě historických i přírodních krás okolí Salzburku.

Toho jsem jakožto hyperaktivní jedinec využil a s estonskou kolegyní Anne vyrazil na téměř 80 km okruh po okolních kopcích.

Jakub Hurych využil volné odpoledne k cyklovýletu. Společně s ním 80 km zdolala i estonská kolegyní Anne.

Takových nových přátelstvích si člověk za týden pobytu vytvoří spoustu, za zmínku jistě stojí navázání spolupráce s ukrajinským kolegou Dmytrem, kterého jsem propojil s naši výzkumnou stafylokokovu skupinou vedenou Dr. Tkadlecem. A mohl bych pokračovat dále.

Bylo to přesně tak, jak mi avizoval náš přednosta prof. Pavel Dřevínek, když mě na seminář vysílal -  Salzburg je geniální místo na tvoření kontaktů, spolupráci a hledání inspirace.

To vše se mně, a jsem přesvědčen, že i mým českým kolegům, jistě povedlo. Největším příjemným překvapením pro mě však zůstává, jak je česká mikrobiologie vepředu stran molekulární diagnostiky.

A vzhledem k tomu, že se naše pracoviště neustále snaží rozšiřovat své portfolio metod molekulární detekce infekčních agens, jsem tak mohl v kávových přestávkách vyprávět svým americkým kolegům o platformách, které oni teprve plánují začít používat a které my máme již vyzkoušené (a někdy i dlouhodobě zavedené).

Ač jsme v něčem dobří, stále se máme co učit. A chceme-li se v  dostat na tu nejlepší světovou úroveň, je potřeba posouvat naše obory neustále vpřed neustále. A právě pro všechny ty, kteří chtějí svůj obor inovovat a inspirovat se od těch nejlepších, je účast na Salzburských seminářích skvělou příležitostí.

Jakub Hurych,

Ústav lékařské mikrobiologie 2.LF UK a FN Motol

Vytvořeno: 23. 8. 2023 / Upraveno: 1. 9. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová