S místním klimatem jsem dlouho zápolil

Štítky

Student 4. ročníku Všeobecného lékařství Ondřej Ferra strávil letní stáž v Iráku. Píše esej a posílá fotografie.


Srpen z letošních prázdnin jsem strávil na stáži IFMSA v Erbílu, hlavním městě iráckého Kurdistánu. Kurdistán je autonomní oblast na území čtyř států: Iráku, Sýrie, Turecka a Iránu. Přes různé lokální ozbrojené konflikty, boje s ISIS a válku v Sýrii tu dokázali Kurdové vybudovat relativně prosperující a moderní město. Mluví se tu kurdsky a syrsky, úředním jazykem je arabština. S mladšími Kurdy a ve zdravotnické komunitě se domluvíte docela dobře anglicky.

Vyrazit na Blízký východ v srpnu má samozřejmě svá úskalí, jako je padesátistupňové vedro a absolutní sucho. Místní se přes den zdržují pouze v klimatizovaných prostorách a do parků a tržišť se vypraví až po západu slunce. V noci teploty klesají na příjemných třicet pět stupňů. S místním klimatem jsem dlouho zápolil, po návratu do chladného českého září bych ale přece jen uvítal trochu více tepla i tady.

Moje stáž byla primárně výzkumná. Probíhala na soukromé klinice kardiologa dr. Shwana, kde jsem pod vedením dr. Banan pracoval v týmu zabývajícím se vlivem chronické nemoci a polyfarmacie na psychické zdraví pacientů. Byl to pro mě moc zajímavý náhled do úplně jiného zdravotnického systému, který se potýká s mnoha problémy, jako je nedostupnost primární péče, nízká vzdělanost populace, problematika válečných uprchlíků, různých místních tradičních léčitelů a tak podobně. Projekt se nám povedlo během měsíce dotáhnout do konce a náš článek je teď v publikačním procesu. Dr. Shwan si také dva dny v týdnu pronajímá katetrizační sál v místním kardiocentru, kam jsem chodil nejdříve pozorovat a poté i asistovat k výkonům intervenční kardiologie, zejména PCI a implantace kardiostimulátorů. Všechen personál byl ke mně moc vstřícný a ochotný se mnou probrat každého zajímavého pacienta. Na konci měsíce dr. Shwan pozval celou kliniku na slavnostní večeři, aby se rozloučili se mnou a oslavili úspěch projektu.

Vedle oficiálního programu na soukromé klinice jsem chtěl také zažít realitu místního veřejného zdravotnictví, a tak jsem si domluvil možnost docházet do Rojhalat Emergency Hospital, kde jsem s místními rezidenty sloužil noční směny. Pacientů jsou spousty a možnosti vyšetřování a terapie omezené. O to víc musí místní lékaři využívat svou klinickou zkušenost, fyzikální vyšetření, anamnézu a znalost místních pacientů. Viděl jsem tady také diagnózy, které jsou u nás přece jen méně časté: tuberkulózu ve všech formách a projevech, uštknutí škorpionem nebo neřešené obrovské nádory. Také jsou tu pacienti s válečnými zraněními, hodně traumat z dopravních nehod a mnoho dalších věcí. Byla to pro mě obrovská zkušenost, místní personál mě i přes jazykové bariéry a mou nezkušenost plně zapojil, hodně jsem se naučil a na některé vypjatější služby budu vzpomínat ještě hodně dlouho.

Díky výborné organizaci místní pobočky IFMSA jsem i přes to, že jsem byl jediný příchozí stážista, mohl naplno zažít místní kulturu a společenský život. Skoro každý večer jsem měl připravený program, návštěvu místních restaurací, muzeí nebo výlety po okolí. O víkendech jsme procestovali velkou část irácké části Kurdistánu, včetně hornatého regionu Barzani na severu země. Cestování je trochu ztíženo neustálými kontrolami na vojenských checkpointech, nicméně krásná příroda za to rozhodně stála. Podnikli jsme i několik pěších výletů, které byly v místních teplotách opravdu náročné. Ze všeho nejvíc jsem si užíval kurdskou kuchyni, nespočet druhů kebabů, silný černý čaj a tureckou kávu. Během stáže jsem bydlel v rodině jednoho kurdského studenta, což mi pomohlo nahlédnout i do společenského a rodinného života.

Měsíc v Kurdistánu byl pro mě setkáním s realitou úplně jiného světa, byl plný zážitků, výborného jídla a milých lidí. Moc jsem si ho užil.

Během stáže jsem také psal blog, kde se můžete dočíst více podrobností.

Vytvořeno: 14. 12. 2021 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.