prof. MUDr. Přemysl Jiruška, Ph.D.

Prof. Přemysl Jiruška se narodil v Praze a po ukončení studií na gymnáziu Litoměřická nastoupil v roce 1994 na 2. lékařskou fakultu. Již během studií měl zájem o neurologii a především o problematiku epilepsie a pravidelně docházel na Kliniku dětské neurologie do EEG laboratoře. Zde se seznámil se základy epileptologie a neurologie pod vedením MUDr. Ludviky Faladové. Po ukončení studia lékařství nastoupil na postgraduální studium neurověd na Ústavu fyziologie, kde byl jeho školitelem prof. Gustav Brožek. Zároveň pracoval jako sekundární lékař na Klinice dětské neurologie. V období 2005–2011 působil v laboratoři prof. Johna Jefferyse na Univerzitě v Birminghamu, kde se věnoval experimentálnímu výzkumu epilepsie a kde následně získal Sir Desmond Pond Fellowship od Epilepsy Research UK. Po návratu z Velké Británie pokračoval ve svém výzkum na Fyziologickém ústavu AV ČR a spolupodílel se na posílení experimentálně-klinického výzkumu epilepsie mezi Fyziologickým ústavem AV ČR, Fakultou elektrotechnickou ČVUT a 2. lékařskou fakultou. Tato spolupráce následně vyústila v založení Epilepsy Research Centre Prague. V roce 2019 se vrátil na svoji alma mater na pozici přednosty našeho Ústavu fyziologie.


Co vám dalo studium na 2. lékařské fakultě? Na co nejraději vzpomínáte?

Všechno. Studium na Druhé lékařské bylo úžasné, zajímavé, navíc v příjemném kolektivu spolužáků a pod vedením vynikajících učitelů. Legrace a zábavy během studií jsem si užil hodně a při tom se mi dostalo vynikajícího vzdělání. Po studiích jsem se u nás na fakultě naučil epileptologii a jak dělat vědu. V současnosti mám na fakultě řadu kolegů, se kterými je radost spolupracovat a podílet se na výzkumu epilepsie.

Pro mě je však naše fakulta velmi specifická jedinečnou a přátelskou komunitou. Už během studií bylo na fakultě plno charismatických osobností z řad kliniků, vědců a učitelů, kteří pro mě byli vzorem. Byla radost dívat se, jak učí, pracují, jak přistupují k pacientům a studentům. Řada z nich byla mými osobními mentory. Tito lidé na mě měli, mají a budou mít velký vliv (v pozitivním slova smyslu). Moc rád jsem se od nich učil, ale i nadále se učím, a to jak od starších, tak i od mladších kolegů.

Vytvořeno: 3. 3. 2021 / Upraveno: 19. 6. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.