Pozdrav ze země, která žije olympiádou

Štítky

Studentka 4. ročníku všeobecného lékařství Kristina Kuchařová zasílá pozdrav a fotografie ze stáže v brazilském Vassourasu.


Už jsou to dva týdny, co jsem zahájila stáž na interní klinice v jednom malém městě ve státě Rio de Janeiro v Brazílii. Jméno města, Vassouras, sice v překladu znamená smeták, ale je to milé typické jihoamerické město, většinu jehož obyvatel tvoří studenti medicíny.

I když se pořád jen rozkoukávám, některé situace mě zde už stačily překvapit.

Brazilci jsou úplně nejmilejší lidé na světě. Zvou vás k sobě domů, nabízí vám svezení a chtějí si s vámi povídat, i když většina, včetně lékařů, neumí ani slovo anglicky.

Na klinice neexistují sanitáři. Každý pacient má s sebou jednu osobu, která s ním tráví veškerý čas a v podstatě zastává funkci sanitáře. V jednom pokoji je tedy najednou nejméně 20 lidí, ale všichni mají překvapivě dobrou náladu.

Brazilci jsou sice hrdí na svoji zemi, ale současně jsou velmi nespokojení se současnou politickou situací, korupcí v politice, současným prezidentem a olympiádou, která stojí zemi spoustu peněz, které dle jejich názoru měly být využity jinak.

Život zde plyne pomaleji, lidé jsou klidní a nespěchají, a to jak v běžném životě, tak v práci. Na vyšetření si musíte počkat, na akutní CT alespoň pět dní. Na specializovaná vyšetření ještě déle a ne vždy jsou dostupná zdarma. Lékaři jsou však úžasní a snaží se dělat vše, co je v jejich silách. Vztah studenta a lékaře je také velmi přátelský a rozhodně ne nadřazený.

A doporučení na závěr: Pokud máte aspoň trochu volna, vydejte se právě teď do Ria de Janeira, úžasného a temperamentního města, které navíc zrovna žije největší sportovní událostí na světě!

Vytvořeno: 12. 8. 2016 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.