Nic není nemožné

Štítky

S Klárou Kučerovou o úspěších na konferencích a fyzioterapeutickém spolku

Bc. Klára Kučerová obdržela Cenu prof. MUDr. Karla Weignera, kterou rektor Univerzity Karlovy uděluje nejlepším absolventům lékařských fakult. Studuje fyzioterapii, je studentskou senátorkou, založila Asociaci studentů fyzioterapie, rozběhla mezinárodní výměnný program a už dlouho je výraznou osobností 2. lékařské fakulty.

Klára Kučerová přebírá cenu od rektora UK Tomáše Zimy. Fotografie: RUK.

Zdůvodnění, zač vám rektor udělil Cenu prof. MUDr. Karla Weignera, zní, že jste se s úspěchem účastnila několika vědeckých studentských konferencí v ČR i v zahraničí. Jaké konference a jaké úspěchy to byly?

Především mezinárodní konference Evropské konfederace studentů fyzioterapie (ECPTS), které byly v Krakově, Hamburku a Manchesteru. Na první konferenci jsem jen plánovala založení studentské organizace. Další rok jsem už jako viceprezidentka ECPTS prezentovala naše úspěchy a projekty a loni jsem prezentovala mezinárodní program pro zahraniční stáže studentů.

V květnu 2015 jsme také s Asociací studentů fyzioterapie (ASF) zorganizovali vlastní konferenci: Úloha nitrobřišního tlaku v rehabilitaci. Hlavním organizátorem byl v tomto případě Jirka Vítek.

Jaká a jaký z nich byly pro vás nejvýznamnější?

Poslední konference Evropské konfederace studentů fyzioterapie v Manchesteru ve Spojeném království v říjnu 2015. Prezentovala jsem zde mezinárodní program výměnných stáží pro ostatní zástupce studentských organizací v Evropě. Myslím, že to bylo přínosné a velmi zajímavé, protože jsme mimo jiné také diskutovali o výukových systémech v různých zemích.

Jak se seběhlo, že jste založila Asociaci studentů fyzioterapie?

Nápad se zrodil v Dobronicích ještě před začátkem prvního ročníku studia fyzioterapie. Probíhaly tam prezentace spolků a David Randák z IFMSA měl prezentaci o možnostech zahraničních stáží pro mediky. Tehdy se někdo zeptal: „A co fyzio?“ Odpověď byla: „Fyzio? Ti nic nemají.“ A to byl první impuls vymyslet, jak zařídit stáže také pro studenty fyzioterapie. Po půl roce plánování a vymýšlení jsem se setkala s Jirkou Vítkem a rozhodli jsme se pro založení studentské organizace. Do dalšího půl roku už jsme měli sepsané stanovy a oficiálně jsme založili Asociaci studentů fyzioterapie.

Kláře Kučerové přišel při předávání cen poblahopřát
děkan 2. lékařské fakulty Vladimír Komárek.

Co obnášelo rozběhnout program stáží?

Program stáží byl naším prvotním záměrem při zakládání asociace. Nejdříve jsme vymýšleli, jaký by celý koncept měl být. Chtěli jsme krátkou stáž na tři týdny v létě, aby studenti mohli vyjet do zahraniční a nemuseli si rozkládat kvůli tomu ročník a aby to nijak nenarušilo jejich výuku, jako je to například u stáží v programu Erasmus. Při plánování nám hodně pomohli studenti z IFMSA – Drahomír Kolenčík a Libor Svoboda. Pak jsme vytvořili prvotní program stáže tady na 2. LF pro zahraniční studenty s pomocí dr. Ondřeje Čakrta a dalších našich vyučujících a nabízeli jsme jej evropským studentským organizacím. Nakonec jsme se domluvili se studenty z Německa a první stáž úspěšně proběhla v létě 2015. Do budoucna se chystáme možnosti stáží rozšířit nejen na naší fakultě, ale postupně zavést tyto stáže i na dalších školách v Česku.

Jsou podle vás nějaké možnosti z těch, které nabízejí fakulta, studentské a oborové spolky a studovaný obor, neprávem přehlížené a doporučila byste je svým kolegům?

Studentské spolky na 2. lékařské fakultě jsou skvělé, umožňují studentům zapojit se v různých zájmových oblastech. Náš spolek je oproti ostatním ještě mladý, takže nemáme tolik aktivit. Přesto pořádáme v Praze praktické workshopy, FyzioCafé každý měsíc, a také další lokální i celorepublikové akce. Určitě bych doporučila všem, jestli je aspoň trochu fyzioterapie baví, aby se k nám přidali, protože to může přispět k jejich dalšímu vzdělávání. A obor fyzioterapie je krásný, člověk se může věnovat různým odvětvím. Myslím si, že v dnešní době už je více uznávaná mezi veřejností i mezi lékaři. Stále je tu však prostor pro zlepšení a doufám, že i touto cestou může dojít k její větší propagaci.

Už víte, co uděláte s odměnou?

Zatím jsem o tom nepřemýšlela. Ale v součtu za ty roky myslím, že to pokryje náklady už vložené do asociace a výjezdy na mezinárodní konference (smích).

Co plánujete pro nejbližší čas?

Za týden k nám přiletí studenti z Ameriky, tak uvidíme, jestli s nimi domluvíme další spolupráci a zahraniční stáž. V dubnu pojedu na celosvětovou konferenci studentů fyzioterapie do Portugalska zase s cílem rozšíření programu stáží. Plánuji rozšíření Asociace studentů fyzioterapie na všechny fakulty v Česku, zatím máme zástupce na 11 fakultách ze 13, kde se dá studovat fyzioterapie. Je spousta věcí, které fungují, ale spousta věcí by šla ještě vylepšit, ať už v asociaci, na fakultě, o což se snažím v rámci akademického senátu, nebo celkově v systému fyzioterapie. Ale myslím si, že když někdo něco chce a udělá pro to všechno, tak to jde, nic není nemožné. Takže v tom budu pokračovat.

Vytvořeno: 7. 3. 2016 / Upraveno: 13. 6. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.