MUDr. Adam Kalina

MUDr. Adama Kalinu můžete spíše znát pod jeho uměleckým jménem Donald. Pod touto přezdívkou začal tvořit úspěšný komiks, který humornou formou mapoval studium medicíny a později i její praktikování. Jeho „motolkomixové“ postavičky se staly symbolem 2. lékařské fakulty a často doprovází vizuál každoroční Vědecké konference či jiných událostí. Dr. Kalina po promoci nastoupil na Neurologickou kliniku 2. LF UK a FN Motol, kde se stal i postgraduálním studentem. Věnuje se zejména epilepsii a jejímu možnému operačnímu řešení.


Co vám z dob studií nejvíce utkvělo v paměti? Na co nejvíce vzpomínáte?

Co se týče objemu vzpomínek, tak se jich přece jen nejvíce točí okolo učení. Například kreslení obrázků před zkouškou z anatomie, mikroskopování, tichá studovna v Národní technické knihovně, kde jsem trávil čas hlavně v třetím a šestém ročníku. Dost živě si také pamatuji svoji K10, která se odehrála na klinice, kam jsem po promoci nastoupil. Samozřejmě ne všechny vzpomínky jsou pozitivní, někdy to učení nedávalo zas tak smysl a během blokové výuky mne často frustrovalo, že chodím na semináře z jednoho předmětu, ale učím se ještě na zkoušku z předmětu předchozího.

Co vám studium na fakultě dalo?

Schopnost využít čas na maximum, soustředění, spoustu zkušeností a vědomostí. A samozřejmě také kamarády, možnost uplatnění se v mimoškolních aktivitách a hromadu popsaných papírů s poznámkami.

Vytvořeno: 14. 7. 2020 / Upraveno: 23. 5. 2022 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.