Lyon – město pro Erasmus jak ušité

Štítky

Sára Zubinová z 5. ročníku Všeobecného lékařství je na erasmu v Lyonu. Posílá esej s prvními dojmy a fotografie.


Fotografie na této stránce: archiv autorky.

Pro své studium v rámci erasmu jsem si vybrala francouzský Lyon, třetí největší město Francie – město ne tak malé, aby se v něm student začal nudit, ani ne tak velké, aby se v něm dočista ztratil. Mé studium v Lyonu (Université de Claude Bernard – Faculté Lyon-Est) vypadá tak, že se mi střídá pokaždé šest týdnů přednášek a šest týdnů praxí. Přednášky jsou srovnatelné s našimi. Praxe mají studenti na oddělení na základě svého výběru. Předměty jsou sice fixní podle ročníků, ale není problém si předměty nakombinovat z více ročníků, pokud se rozvrhem nepřekrývají. Zkoušky probíhají formou testů (většinou multiple choice), ke zkoušce jsou erasmus studenti povinni se dostavit. Bohužel tu neexistuje způsob, jak získat potvrzení o docházce, jediným potvrzením je Transcript of records. Jinak studium probíhá pouze ve francouzštině, k výjezdu je potřeba doložit potvrzení o jazykové úrovni minimálně B2.

Co se týče dále mé praxe, tak zrovna já docházím na urgent a jsem zatím moc spokojená. Vnímám, že se učím něco nového. Stáže jsou sice dlouhé (klidně až jedenáct hodin), ale jsem celý den v kontaktu s pacienty, které si mohu vyšetřovat a vyzpovídávat, zapisovat anamnézu, vystavovat žádanky, referovat pacienty lékařům, provádím zde i drobné úkony jako například šití ran. Medici tu mají větší odpovědnost a kompetence než v Česku, ostatně jsou za to i placení (to já jako erasmus student ale nejsem), takže fungují jako pravá ruka lékaře. 

Fakulta jinak nabízí mnoho mimoškolního programu: různé přednášky, kurzy a hlavně sportovní aktivity. Já například chodím na plavání, tancování a jógu. 

Učitelé i lékaři jsou moc milí a ochotní, stejně jako referentky a koordinátorky pro erasmus studenty. Bohužel ze začátku, kdy jsem ještě byla v ČR a komunikovala se všemi na dálku, tak komunikace dost vázla, takže doporučuji s nimi řešit všechno včas a velmi důsledně, chce to určitě dost trpělivosti. Po příjezdu se však komunikace velmi zlepšila a zrychlila, takže hlavně neztrácet hlavu, i když se bude celá organizace zdát na rozpadnutí (to je vlastně taková obecná rada k vyřizování erasmu).

Ubytování lze sehnat na koleji přes celostátní organizaci CROUS. Řeší se to jedině přes fakultu, člověk si sám za sebe o ubytování zažádat nemůže. S kolejí jsem spokojená, je to určitě nejlevnější způsob, jak sehnat v Lyonu ubytování. 

Lyon je krásné město, je tu toho dost co k podnikání a navštívení. Bohužel, jak je známo, Francie je dražší, ale alespoň nabízí dost slev a nabídek pro studenty. V každém podniku, kinu, muzeu existují slevy, tak aspoň tím je to trochu pro studenty jednodušší. Francie ostatně nabízí finanční podporu na bydlení (organizace CAF), její vyřízení ale trvá dlouho a chce to taktéž dost trpělivosti (ale finančně se to určitě vyplatí).

Se školou, praxemi, sportem a pravidelnými aktivitami, organizovanými místními studenty pro erasmáky, se tu člověk moc nudit nemůže. Ale i kdyby se to náhodou stalo, anebo by prostě člověk dostal chuť trochu vycestovat, tak lokalizace Lyonu je příznivá. Můžete vyjet do mnohých okolních poměrně blízkých a pěkných měst – Montpellier, Marseille či Grenoble, nebo si udělat výlet do Alp a pokochat se prostředím horského města Chamonix a nejvyšší horou Evropy Mont Blanc.

Doufám, že jsem všechny frankofonní mediky navnadila. Přeji všem příjemný erasmus, ať už vyjedete kamkoli – hlavně abyste vyjeli!

Vytvořeno: 13. 4. 2023 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.