Krev z Dvojky pro Ukrajinu

Jednou z možností, jak v současnosti pomoci Ukrajině, je dárcovství krve pro zraněné. 2. lékařská fakulta je ve spojení s transfúzním oddělením Ústřední vojenské nemocnice, která bude tuto formu pomoci v rámci České republiky koordinovat. V této chvíli je aktuální zajistit limitované množství do 10 dárců denně, ne více. Současně připravíme seznam dalších dárců, které budeme schopni kontaktovat (a aktivizovat) v případě zvýšené potřeby.

Prosíme proto zájemce ze strany studentů a zaměstnanců 2. LF UK, aby se hlásili prostřednictvím registračního formuláře.

Po vyplnění formuláře prosíme vyčkejte. Dárce budeme kontaktovat podle aktuální poptávky. Dostavte se proto k odběru až v momentě, kdy obdržíte potvrzovací SMS nebo e-mail.

Na základě rozhodnutí děkana bude všem studentům, kteří prokážou, že darovali krev v rámci tohoto programu, povolena absence pro daný den. Zaměstnanci, kteří prokážou, že darovali krev v rámci tohoto programu, mají v daný den nárok na plný den dovolené s náhradou mzdy v souladu se ZP.

Kdo může darovat?

Dárcem krve může být každá zdravá osoba ve věku 18–65 let, prvodárce do 60 let.

Podrobná kritéria způsobilosti dárce najdete na webu ÚVN.

Před darováním

Před odběrem krve nebo jejích složek není vhodné 24 hodin předem pít ve větším množství alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani velká fyzická námaha (sportovní výkon apod.). Na druhou stranu není vhodné se na vlastní odběr dostavit nalačno, např. ráno je dobrá lehká netučná snídaně, a zejména dostatek tekutin. K odběru je nutné si přinést s sebou průkaz totožnosti, opakovaní dárci by neměli zapomenout legitimaci dárce krve.

Kontakt

Koordinátorem je MUDr. Vyacheslav Grebenyuk, na kterého se můžete obrátit prostřednictvím e-mailu @email.

 

Vytvořeno: 2. 3. 2022 / Upraveno: 14. 3. 2022 / Mgr. Juan Zamora