Krásné město, zajímavé lékařské případy a bohatý společenský program

Štítky

Kamila Kyzlíková, studentka 4. ročníku Všeobecného lékařství, strávila letní stáž v Debrecenu v Maďarsku. Posílá esej a fotografie.


V srpnu letošního roku jsem vyjela na svou první zahraniční stáž – do maďarského Debrecenu. To je druhé největší město Maďarska, nachází se v jeho východní části v blízkosti hranic s Rumunskem. Počáteční zklamání, že mi organizací nebyla přidělena Budapešť, se vytratilo po prvních pár dnech, kdy jsme začali objevovat krásy tohoto menšího města. Centrum je malé a historické, ale zbytek města je moderní s krásnými rekonstruovanými parky či například největším aquaparkem v celém Maďarsku.

V univerzitní nemocnici jsem strávila měsíc na pediatrickém oddělení. První dva týdny jsem byla na kojeneckém oddělení, druhé dva týdny jsem strávila na novorozeneckém oddělení. Místní nemocnice je poměrně moderním centrem obsluhujícím východní část Maďarska.

Při praktických stážích byla sice občas znát jazyková bariéra mezi námi studenty a místními lékaři či sestrami, ale i tak jsem viděla některé zajímavé případy – např. omfalokélu, diabetes insipidus či meningokélu a další. Mimo jiné jsem viděla běžnější případy pediatrického oddělení jako febrilní křeče, gastroenteritidy či pyelonefritidy. V rámci druhých dvou týdnů jsem mohla být přítomna u několika porodů, někdy i komplikovaných císařských řezů. Velmi oceňuji, že i přes léto probíhaly na univerzitě semináře a vizity s profesory, které byly velmi obohacující a probíhaly v angličtině.

Druhou a velmi zajímavou složkou byl společenský program. Spolu se mnou v Debrecenu bylo dalších 25 mezinárodních studentů. Maďarští studenti pro nás připravili velkou spoustu aktivit, měli jsme National Drink and Food Party či maďarskou noc, kde nám připravili tradiční maďarský guláš a ochutnávku tradiční pálinky. Každý víkend jsme vyjeli na výlet, byli jsme v Tokaji, na třídenním výletu v Budapešti a na závěr jsme vyjeli i k proslulému jezeru Balaton. Absolvovali jsme i krátký kurz chirurgického šití. Srpen je pro Maďarsko měsícem oslav, díky tomu jsme zažili i známý karnevalový průvod či festival vína. Musím velmi ocenit práci maďarských studentů, kteří pro nás byli k dispozici téměř každý den.

Tento měsíc byl velmi dobře strávený, odnáším si z něho nejen medicínské znalosti, ale i spoustu mezinárodních přátelství. Chtěla bych podpořit všechny, kteří zvažují jet na stáž, aby se nebáli a vyjeli kamkoliv za novými zážitky a zkušenostmi.

Vytvořeno: 29. 12. 2022 / Upraveno: 11. 12. 2023 / Mgr. Petr Andreas, Ph.D.