Kosmopolitní i historické Lipsko

Štítky

Studentka 5. ročníku doktorského studia Aneta Kodytková absolvovala stáž v Lipsku. Píše esej a posílá fotky.


Mgr. Aneta kodytková před Fakultní nemocnice University Leipzig. Foto: Aneta Kodytková

Během podzimu jsem absolvovala dvoutýdenní výzkumnou stáž na německé Univerzitě v Lipsku. Převážnou část své stáže jsem strávila na pracovišti databáze CrescNet, což je pracoviště sbírající data převážně dětských pacientů napříč sítí praktických lékařů a specializovaných (nejen) endokrinologických center. Aktuálně databáze obsahuje záznamy o více než 1 milionu zdravých dětí a pacientů.

Navštívila jsem také dětskou část Fakultní nemocnice University Leipzig, jejíž prostory jsou moderní, vzdušné, barevné a celkově pro pacienty i zaměstnance velmi přívětivé.

Komunikovala jsem zde bez problémů v angličtině, ale tým by jistě více ocenil možnost komunikovat německy. Nicméně i svou znalost základů němčiny jsem zde využila, poněvadž například v obchodech a restauracích, se s psanou angličtinou setkáte jen velmi vzácně.

Lipsko je relativně kosmopolitní město, pracuje a studuje zde velké množství cizinců v nejrůznějších odvětvích. Většina domů má historický ráz a svým cihlovým stylem trochu připomíná Anglii. Také je zde hodně parků.

Interiér dětské části Fakultní nemocnice University Leipzig. Foto: Aneta Kodytková

Nejvíce se mi líbilo centrum města, kde je několik kostelů, náměstí a domů, které jsou protkány hustou sítí pasáží. V centru také najdete několik soch a muzeí věnovaných Richardu Wagnerovi a J. S. Bachovi, kteří zde žili a tvořili.

Na Lipsku je zajímavé to, že se jedná o město původně východního Německa, a proto jsou nám jeho obyvatelé mentalitou možná trochu blíže než Němci ze západu.

Festival of lights v roce 2023. Foto: Aneta Kodytková

Měla jsem to štěstí, že jsem zde mohla být při oslavách revoluce 1989, resp. pádu Berlínské zdi, která se v Lipsku datuje k 9. říjnu, kdy zde začali tzv. pondělní demonstrace. Festival of Lights, jak dnes tyto oslavy nazývají, je pro východní Němce obdobou našeho českého 17. listopadu.

Ačkoliv je to město protkané sítí metra a tramvají, většina obyvatel se všude přepravuje na kolech a platí zde pravidlo „není špatného počasí, pouze špatného oblečení“. Tedy i když prší a mrzne, lidé obléknou voděodolné overaly, helmu a jedou.

Lipsko je skvělé místo na stáž i ke studiu - přátelské prostředí, moderní univerzita, malebné centrum města.

Mnoho lidí by mohlo ocenit právě to, že mentalitou jsou nám východní Němci výrazně blíž než západní, není to žádná exotika, většinu času člověk ani nemá pocit, že je v zahraničí.

Dalším důležitým faktorem pro výběr tohoto města může být také to, že z Čech to není úplně daleko (z Prahy 3-4 hod. vlakem či autem) a rodina nebo partneři mohou přijet na víkendovou návštěvu.

Vytvořeno: 15. 2. 2024 / Upraveno: 14. 3. 2024 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová