Czech Young Immunologists propojují mladé imunology republikou i Evropou

Mgr. Iva Benešová, doktorandka 2. lékařské fakulty a členka core týmu Czech Young Immunologists
Mgr. Iva Benešová, doktorandka na 2. lékařské fakultě a členka core týmu Czech Young Immunologists

Jsou mladí a nadšení do imunologie. Jsou napojeni na stejné nadšence napříč Českou republikou i Evropou. Nabízejí vědecké i neformální sdílení jak své vášně, tak svých dovedností. Czech Young Immnologists (CYI) působí pod Českou imunologickou společností a jsou součástí evropského sdružení Young European Federation of Immunological Societies (YEFIS).


Skupina se orientuje na vědeckou stránku imunologie. Pořádá pravidelná on-line setkávání, kde si členové vyměňují informace nejen o svých výzkumných projektech, ale probírají třeba i témata týkající se balancování života v laboratoři a volného času.

„Vrcholnou akcí je CYI Mixer, setkání mladých nadšenců do imunologie napříč obory, konané u příležitosti Mezinárodního dne imunologie," vypichuje členka core týmu CYI Mgr. Iva Benešová, která v současnosti studuje doktorát na Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol.

Na CYI Mixeru se debatovalo, jak komunikovat vědu. Jedním z řečníků byl i Daniel Stach z České televize

Letos se konal už druhý ročník CYI Mixeru a přilákal na stovku účastníků. Na jeho programu nebyly jen přednášky pozvaných řečníků, ale i debata na téma, jak komunikovat vědu. Poradit s tím přišli zástupci iniciativy Zeptej se vědce, nebo Medici pro očkování. Hvězdným hostem CYI Mixeru byl moderátor České televize Daniel Stach.

Celý jeden panel CYI Mixeru byl věnovaný networkingu. Úspěch sklidila třeba aktivita čtyři rohy. „Každý o sobě napsal čtyři vědecko-výzkumná tvrzení a jedno z toho byla lež. Pak jsme chodili mezi sebou a hádali jsme, co na toho člověka nesedí," přibližuje Iva Benešová, která se na organizaci Mixeru podílela.

Součástí setkání byla burza, kde si účastníci vzájemně nabízeli své vědecké dovednosti, nebo naopak poptávali pomoc od kolegů v oblastech, kde nejsou tak silní v kramflecích.

Počátky CYI

„Už v průběhu magisterského studia oboru Imunologie na Přírodovědecké fakultě UK jsem hledala způsoby, jak se propojit s lidmi, které zajímá to samé co mě," odhaluje Iva Benešová, proč je v Czech Young Immunologists aktivní.

Pak se v roce 2021 dozvěděla o zakládání české větve evropské společnosti Young EFIS (European Federation of Immunological Societies). Hned od začátku byla aktivní v tom, aby se taková společnost mohla v České republice rozjet. Bylo to přesně to, co jí jako magisterské studentce chybělo.

Oproti sousednímu Německu, kde je odnož Young EFIS poměrně strukturovaná a organizovaná a má dlouholetou tradici, byly české začátky spíše punkové:

Mladí imunologovbé a networkingová aktivity Čtyři rohy

„Napsali jsme do facebookové skupiny: Jsme nadšenci pro imunologii, chce se někdo přidat? Ozvalo se hrozně moc lidí," vzpomíná Mgr. Benešová.

CYI mají ambici podporovat mladé vědce zabývající se imunologií a propojovat je s kolegy po celé Evropě. K tomu se zástupci jednotlivých národních společností mladých vědeckých imunologů pravidelně setkávají on-line. „Scházíme se on-line čtyřikrát do roka, říkáme si novinky, inspirujeme se, radíme si," přibližuje Iva Benešová, která se těchto setkání pravidelně za Českou republiku účastní.

Zapojit se může každý

Mladí evropští imunologové se už i setkali loni v Berlíně. Česká výprava byla druhou nejpočetnější. „Je to úplně super, když si vezmeme, jak je Česko malá země,“ komentuje Mgr. Benešová velikost českého zastoupení. Do německé metropole se vydalo na dvacet zástupců z Czech Young Immunologists.

CYI jsou aktivní i na sociálních sítích. „Žijeme hlavně na Twitteru," upřesňuje Mgr. Benešová s tím, že vítaní nejsou jen noví členové, ale i fanoušci oboru.

Zájemci o dění u CYI se mohou kdykoli přihlásit pomocí formuláře. „V jedné otázce může zájemce zaškrtnout i možnost, že chce být zároveň i v České imunologické společnosti. V takovém případě je potřeba pro studenty počítat s drobným členským poplatkem 150 Kč za rok. Příspěvek pomáhá pokrýt náklady spojené s činností České imunologické společnosti," doplňuje Mgr. Iva Benešová s tím, že členství v České imunologické společnosti není nutnou podmínkou pro zapojení v Czech Young Immunologists.

Tedy i nadšenci, kteří nechtějí být členy České imunologické společnosti se mohou účastnit se akcí, které mladí CYI pořádají, je možné být součástí mailing listu a  dostávat tak informace o aktuálním dění u mladých českých, ale i evropských vědeckých imunologů.  

Největší novinkou aktuálně je ta, že ve spolupráci s mladou sekcí České společnosti alergie a klinické imunologie budou Czech Young Immunologists organizovat T buněčný workshop. Bude 12.–13. září na půdě 2. lékařské fakulty a bude zaměřen víc na kliničtější témata.

Vytvořeno: 30. 5. 2023 / Upraveno: 1. 6. 2023 / PhDr. Mgr. Kateřina Křenová