Čtyři studenti fyzioterapie, čtyři různé státy

Studentka 3. ročníku bakalářského studia fyzioterapie Anna Šulcová hodnotí seminář o zahraničních stážích pro studenty fyzioterapie.


V pondělí 11. října jsme se odpoledne sešli v Malé posluchárně, abychom se nechali nalákat či případně odradit od absolvování stáže v zahraničí. Čtyři studenti fyzioterapie a čtyři různé státy, tak znělo pozvání od paní magistry Kláry Kučerové, které touto cestou chci poděkovat za uspořádané setkání.

Jako první vystoupila Klára Hudíková, která přiblížila svoji letní praxi na Italské klinice. Nejvíce překvapivé, alespoň pro mne, bylo zjištění, že dle italských zákonů nesmějí studenti 1. ročníků vykonávat praxi na pacientech a mohou terapii pouze přihlížet. Dále nás seznámila se „supertepkou“ („Fast-track hip arthroplasty“), která je zřejmě italskou specialitou a přináší pacientovi rychlejší rekonvalescenci po výměně kloubu. Následovala zkušenost Prokopa Havrdy, který díky Erasmu strávil jeden semestr na univerzitě v Kolíně nad Rýnem. Jeho vyprávění nám přiblížilo projekt Erasmus a jak se do něj můžeme případně zapojit, ale přineslo i zjištění, že se dá vyrazit studovat do Německa a neumět německy. Třetím prezentujícím byla Martina Forgáčová, která absolvovala 3 týdny praxe na svém rodném Slovensku v Univerzitní nemocnici v Martine. A na závěr jsme se prostřednictvím vyprávění Míši Hajdukové přesunuli do Švýcarska. Kombinace přátelského přístupu na klinice a nádherné čisté přírody nás myslím všechny nadchla. Poslední vystoupila Kája Pacáková za Asociaci studentů fyzioterapie a představila možnost vycestovat na třítýdenní stáž do Portugalska.

Byla to velice příjemně strávená hodina a půl po pondělních přednáškách. Všem studentům, kteří byli ochotní se s námi podělit o svoje zážitky a zkušenosti, patří velký dík.

Anna Šulcová
3. ročník bakalářského studia fyzioterapie

Ilustrační foto na titulní straně: Michaela Hajduková, stáž ve Švýcarsku

Vytvořeno: 27. 10. 2021 / Upraveno: 18. 11. 2021 / Mgr. Ing. Tereza Kůstková